2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

"Engem még tiszteltek" - Trump ismét nekiment Bidennek

Az Iszlám Állam terrortámadásának veszélyére figyelmeztet az USA Kabulban, ahol vasárnapra újra kiújult az erőszak a repülőtéren. Mindeközben Donald Trump hadjáratot indított Joe Biden ellen.

Figyelmeztetést adott ki az Afganisztánban tartózkodó amerikai állampolgárok számára a Pentagon: kerüljék el a kabuli repülőteret, mert félő, hogy az Iszlám Állam terrortámadást hajthat végre - tudósít a BBC.

Az amerikai védelmi minisztériumnál attól tartanak, hogy a terrorszervezet afgán szárnya a repülőtér külső kapuinál - tehát az amerikai hadsereg által ellenőrzött területen kívül - tervezhet támadást, de a fenyegetést ezen túlmenően nem részletezték.

A tálibok felügyelik a sorbanállást

A helyi idő szerint vasárnap hajnali állapotot leíró beszámoló szerint a tálibok többé-kevésbé rendet teremtettek a kabuli repülőtéren, ahol továbbra is afgán civilek ezrei próbálnak feljutni a zömmel külföldieket és afgán segédjeiket evakuáló repülőgépekre.

A Reuters szemtanúkra hivatkozva azt írja, a tálib harcosok felügyelik a hosszú sorokat, és nem engedik a tömegeket a kerítések közelébe.

Mai információk szerint 7 embert megöltek...

Trump: Ez nem kivonulás, hanem megadás

Miközben amég javában tart az evakuálás Kabulban, az USA-ban máris belpolitikai viharokat vetett az amerikai csapatok kivonása Afganisztánból.

A Reuters beszámolója szerint Donald Trump volt amerikai elnök a hétvégén hadjáratot indított hivatali utódja, Joe Biden ellen, a kivonulást az USA történelmének legnagyobb külpolitikai szégyenének nevezve. Ugyan éppen Trump volt az, aki hivatali ideje alatt elkészítette a kivonulás menetrendjét, ez nem zavartatta abban, hogy Biden alkalmatlanságát bizonygassa. Egy alabamai kampányrendezvényen Trump úgy fogalmazott,

 ez nem kivonulás, hanem teljes megadás volt.

Trump a tálibokról - akikkel annak idején maga is tárgyalt - úgy fogalmazott, őt még tisztelték; az ő elnöksége idején pedig nem fordulhatott volna elő, hogy ilyen gyorsan átvehessék a hatalmat Afganisztánban, az amerikai csapatok pedig

emelt fővel távozhattak volna.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató