2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lengyelország kerítést épít a belarusz határra

Lengyelország két és fél méter magas kerítést épít Belarusszal közös határára – közölte Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter hétfő délután.



A tárcavezető arról is tájékoztatott a Twitteren, hogy emellett több katona fogja segíteni a határőrség munkáját.

A Reuters hétfői tudósítása szerint Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes újságíróknak azt mondta: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök „kezére játszik”, ha több illegális bevándorlót engednek be Lengyelország területére.

Ők nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók, akiket a belarusz kormány hozott ide

– fogalmazott.

A brit hírügynökség felidézte, hogy jogvédő szervezetek komoly aggodalmakat fogalmaztak meg. Mikolaj Pietrzak, a migránsokat képviselő egyik ügyvéd a TVN24-nek azt nyilatkozta, hogy a bevándorlók helyzete rettenetes, megalázó, embertelen bánásmódban részesülnek.

Az MTI hétfői híre szerint az észt, a lett, a litván és a lengyel kormányfő közös nyilatkozatot adott ki, azt írva,

A BELARUSZ NYUGATI HATÁRAIN FENNÁLLÓ MIGRÁCIÓS VÁLSÁGOT A LUKASENKA-REZSIM TERVELTE KI ÉS SZERVEZTE MEG, ÉS EZ A SZOMSZÉDOS EU-TAGÁLLAMOK, VALAMINT AZ EGÉSZ EURÓPAI UNIÓ ELLENI HIBRID TÁMADÁSNAK SZÁMÍT.

Felszólították az ENSZ menekültügyi biztosát is: tegyen aktív lépéseket annak érdekében, hogy Minszket rábírják a nemzetközi kötelezettségvállalások betartására.

A nyilatkozat aláírói ugyanakkor leszögezték, készen állnak a szükséges segítségnyújtásra a nemzetközi menekültügyi joggal összhangban érkezőknek, egyúttal minden nélkülözhetetlen lépést megtesznek „a fehérorosz állam által szervezett minden további illegális bevándorlás” megakadályozására.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató