2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A Le Monde szerint Magyarországon a szélsőjobb van hatalmon

A Le Monde állítólagos „magyarországi homofóbiáról” cikkezett a Magyarország mindenkié kapcsán.

A Le Monde újságírója, Jean-Baptiste Chastand az állítólagos magyarországi „homofóbiáról” írt cikket. A szerző úgy fogalmaz, hogy botrányt okozott egy leszbikus egyesület által megjelentetett mesegyűjtemény, ezt követően

a hatalmon lévő „szélsőjobb” olyan törvényt fogadott el, amely „összemossa a pedofíliával a homoszexualitást és a transzszexualitást”.

A cikk szerint jogszabály tiltja a nemváltást és a homoszexualitást bemutató tartalmakat a kiskorúak számára, valamint rejtett célja, hogy elérhetetlenné tegye a Meseország mindenkié című könyvet a könyvesboltokban és a könyvtárakban.

Orbán Viktor és a népszavazás

Az ügyben kialakult vita arra késztette Orbán Viktort, írja Chastand, hogy népszavazást hirdessen a témában. Megemlítette, hogy egy szélsőjobboldali politikus nyilvánosan bedarálta a mesekönyvet, és kijelentette, hogy nem tolerálja, hogy a gyerekek homoszexuális propagandának vannak kitéve. Több akciót és petíciót követően Orbán Viktor is arra figyelmeztette a homoszexuálisokat, hogy ne lépjék át a vörös vonalat: „Hagyják békén a gyerekeinket” – mondta.

Az új jogszabály következtében

a magyar kiadók attól tartanak, írják, hogy több tucat klasszikus szerzőt, például Rimbaud-t és Shakespeare-t tiltanak be.

Eközben a Meseország mindenkié kötet nagyon is fogy, hiszen kiadója, Nagy Boldizsár szerint még sosem adtak el ennyit egy magyarok által írt mesekönyvből, amelynek forgalma 28 ezerre nőtt, jegyzik meg.

Nagy Boldizsár szerint a homofób támadások sok embert felháborítottak, írják a cikkben, akik azért vették meg a könyvet, hogy kifejezzék szolidaritásukat. Hozzátették: erre a sikerre építve tavasszal megjelent egy másik könyv is, amely a magyarországi homoparentális családokat mutatja be – az országban a homoszexuálisok nem fogadhatnak örökbe. Nagy szerint Orbán 2010-es hatalomra kerülése óta mestere azon társadalmi témák azonosításának, amelyek ultrakonzervatív választóit megerősítik, miközben megosztja az ellenzéket.

Nagy Boldizsár zárásképp a lapnak megerősítette, hogy elhagyja Magyarországot,

mivel a fenyegetések miatt már nem érzi magát biztonságban.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató