2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Gy. Németh még mindig Moszkvának becézi a Széll Kálmán teret

„Vörös Bözsi” ismét remekelt. Gy. Németh Erzsébet még az MSZP-s időkben kapta ezt a szocik bizalmi köreiben használatos nevet, mint Horn Gyula felfedezettje és kedvenc fiatal politikusa.

Ám hogy nem véletlenül tekintettek rá úgy, mint a „vörös vonal” képviselőjére, arról még egy tegnapi ATV-s beszélgetésben is tanúbizonyságot tett.

Hangsúlyozta, hogy nem a Széll Kálmán téren tartottak sajtótájékoztatót, hanem a tér régebbi nevét hangsúlyozva a szocializmus alatt élt Moszkva téren.

Így fogalmazott:

„Reggel a budai jelöltek, köztük a két újbudai jelölt, Molnár Gyula és jómagam is sajtótájékoztatót tartottunk a Moszkva téren, és szándékosan Moszkva téren, nem Széll Kálmán téren...”


Nincs szó tehát nyelvbotlásról, sem véletlen elszólásról. Gy. Németh szándékosan használta a tér korábbi nevét, amitől a magyarok többsége húsz évvel a rendszerváltoztatás megtörténte és a szovjet csapatok kivonulása után már kifejezetten herótot kapott. Buda egyik legforgalmasabb tere Tarlós István idejében, 2011. május 12-én kapta vissza eredeti nevét, amitől a kommunisták még a Rákosi-diktatúra idején, 1951-ben fosztották meg.



Vörös Bözsiben a jelek szerint ma is lüktet a kommunista vér. Valamiért számára rendkívül fontos volt, hogy hangsúlyozottan Moszkva térről beszéljen. Pedig közel harmincéves politikai pályafutása során kirajzolódott, hogy egyvalamiben igazán nagyszerű képességei vannak: tökéletes ütem- és időérzékkel tud köpönyeget forgatni: Horn belső köreiből Gyurcsány kedvencévé válni. Politikai teljesítményéről, a lakosság megszólításának képességéről sok pozitívum már nem mondható el. XVII. kerületi lakosként a 2014-es polgármester-választáson 19,69 százalékot ért el, míg Riz Levente több mint 64 százalékkal verte tönkre. Győznie 2019-ben sem sikerült, akkor a szintén fideszes Horváth Tamás bizonyult jobbnak nála. Egy kiszivárgott hangfelvételből akkoriban az is kiderült, hogy jelenlegi hivatali főnöke, KariGeri sem volt nagy véleménnyel róla. Mint mondta: „Az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet megnyeri a választást.”

A párt azonban mindig segítette. Demszky idejében a Fővárosi Közgyűlésben az MSZP jóvoltából lett frakcióvezető, utána listán jutott be a parlamentbe képviselőnek.

De a vér nem válik vízzé. Gy. Némethnek a szovjet elnyomás központja a jelek szerint máig közelebb áll a szívéhez, mint az arisztokrata családból származó Széll Kálmán, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Tisza Kálmán-kormány első pénzügyminisztere, a Magyar Királyság miniszterelnöke.

Azt persze nem tudom, honnan gondolja, hogy a magyarok többsége számára még ma is jobban cseng a Moszkva tér. Attól, hogy ő még ma is vörös, egyáltalán nem biztos, hogy mások is azok. Vágó István egykori kvízmester, szintén DK-s korifeus például épp a héten kérte az ATV Csatt című műsorában vitapartnerét, hogy ne szólítsa őt baloldalinak, hanem ellenzékinek.

Gy. Németh moszkvaterezése tehát legfeljebb az egyre fogyatkozó kommunisták szívét érintheti meg, senki másét.

Álláspontja a saját szempontjából persze érthető. Őt mindig a komcsik tették nagy emberré, ezért lehet olyan szívmelengető számára a Moszkva tér nevének tudatos kiemelése. Gy. Németh politikai talentumából ennyire futja. Azzal traktálja a választóit, amit ők szívből utálnak. Azt gondolván, ha ő szereti, akkor másokat is kötelezhet rá. Igazi komcsi tempó.

Szerencsére nem ez az első tévedésük.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató