2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

"Az amerikai csapatok Z világháborúnak nevezik": az RT News tudósítója a kabuli repülőtéren zajló "szörnyű" helyzetről számol be

Az RT riportere, Murad Gazdiev azt mondja, hogy amit ő és stábja a kabuli Hamid Karzai repülőtéren látott, miután odaértek, az egy hétig tartó hektikus evakuálási erőfeszítések után szó szerint egy zombi apokalipszis film jelenetéhez hasonlít.

"Most érkeztünk meg a kabuli repülőtérre. Az amerikai csapatok 'Z világháborúnak' nevezik az itt történteket, utalva a Brad Pitt főszereplésével készült zombifilmre. Világos, hogy miért.

A helyzet borzalmas.

Az egész repülőtér tele van lövedékhüvelyekkel és villanógránátokkal. Mindent, de tényleg mindent szögesdrót borít. Az egész kifutópálya szögesdróttal van kirakva.

A lövöldözés szüntelen, 10 perc sem telik el lövöldözés nélkül.

Vagy a repülőtéren belül; az amerikai csapatok ijesztik el a merészebb afgán helyieket, vagy a főbejárat közelében lövöldöznek, ahol pedig a tálibok kergetik a leendő menekülteket.

Ruhák mindenütt. Egy-egy szandál, szakadt női cipő, ingek és fejkendők. A szögesdrótból épített falak időnként karácsonyfákra emlékeztetnek - ruhákkal és szeméttel felkötöttek. Emlékeztetnek a tömegekre és a tömegnyomorra az evakuálás első napjaiból.

Miközben ezt írom, valami ég a repülőtér északi végén - füstoszlop emelkedik a parkoló amerikai teherszállító repülőgépek közelében. Hogy pontosan mi, azt nem tudjuk megmondani.

Körülbelül 20 méterre tőlünk amerikai és olasz katonák szakaszai úgy tűnik, hogy szünetet tartanak - irodai székeken henyélnek, amelyeket a roncsolt repülőtéri terminálból hurcoltak ki. Éppen az alatt a légikapu alatt henyélnek, amelyet az afgán civilek hírhedten elleptek, mintha zombik lennének, hogy elmeneküljenek.

Az afgánokról, akiket leszállás közben láttunk. Most négyzet alakú alakzatokba sorakoztatják őket (azokat, akiknek engedélyezték az evakuálást) - és órákon át ültetik őket kint a forró afgán nyári ég alatt. Nők, gyerekek... az amerikai sajtó szerint mind.

Sajnos, most nem tehetünk közzé képeket vagy videókat, ez sértené az Oroszország és az USA közötti evakuálási megállapodást.

[A cikkben használt képeket az RT stábja készítette a repülőtéren kívül.]

Az itt lévő amerikai katonák idegesek, az idegek feszültek. Minden egyes járatuk tálib harcosok fegyverei alatt száll fel. Érthető, hogy miért nem akarnak részletes vázlatot adni a táliboknak arról, hogy ki hol állomásozik odabent.

Az, hogy az orosz külügyminisztériumnak egyáltalán sikerült megállapodnia az Egyesült Államokkal, hogy az orosz evakuáló repülőgépeket beengedjék, ebben a rohanó időben, nem más, mint egy diplomáciai csoda.

Egyszerűen nem kockáztathatjuk ezt a megállapodást, valamint a mostani és a jövőbeli evakuálások biztonságát, csak azért, hogy olyan képeket mutassunk, amelyeket egy héten belül elfelejtünk, hogy valaha is láttunk.

De ami kiszivárog, azokat érdemes megnézni! Szomorú valóság 2021 Augusztus...

Forrás: Rt.com nyomán Vilaghelyzete

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató