2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az ENSZ felszólította Lengyelországot, hogy fogadja be a fehérorosz határon rekedt migránsokat

A varsói kormány határozottan ellenzi a huszonnégy fős, többségben férfiakból álló csoport befogadását.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden felszólította Lengyelországot, hogy fogadja be a több mint két hete a lengyel-fehérorosz határon rekedt közel-keleti migránsok csoportját.

„Felszólítjuk a lengyel hatóságokat, hogy engedjék be ezeket az embereket és haladéktalanul nyújtsanak nekik orvosi és pszichológiai, illetve jogi segítséget” – közölte Christine Goyer, az UNHCR lengyelországi képviselője. A genfi menekültügyi egyezmény értelmében, amelyet Lengyelország is aláírt, a menedékkérőket nem büntethetik határsértés miatt – tette hozzá Goyer.

Lengyelország humanitárius segélyt küldött a bevándorlóknak

A varsói kormány ugyanakkor határozottan ellenzi a 24 fős, többségben férfiakból álló csoport befogadását, amely a lengyel-fehérorosz határ fehérorosz oldalán, Usnarz Górny lengyel község közelében táborozik napok óta. A lengyel határőrség nem engedi át őket a zöldhatáron, visszafordulásukat viszont a felfegyverzett fehérorosz tisztviselők akadályozzák meg.

Mindemellett Lengyelország humanitárius segélyt küldött a közös határon rekedt bevándorlók megsegítésére, bár ezt egyelőre Minszk nem fogadta el.

Morawiecki: a migránsok Minszkben nyújthatnak be menedékkérelmet

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint a menedékkérők befogadása egyet jelentene azzal, hogy engedtek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök „zsarolásának”. Amennyiben pedig menedékkérelmet szeretnének benyújtani, úgy azt megtehetik Minszkben, mivel a csoport fehérorosz területen tartózkodik.

Fehéroroszország felől több mint kétezer ember próbált illegálisan átjutni Lengyelországba augusztus eleje óta. A határőrség keddi közleménye szerint az utóbbi 24 órában 126 határsértési kísérlet történt. Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter hétfőn bejelentette: Lengyelország két és fél méter magas kerítést épít a fehérorosz határon a magyar-szerb határon létesített kerítés mintájára, és kétezerre emeli a határőrök támogatására kivezényelt katonák létszámát.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató