2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Kamu Geriék belengették: napokon belül elfogy a főváros pénze

Minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy szeptember 4-re, így onnantól kezdve a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-keretből működik a város – jelentette ki Kamu Geri egyik helyettese.

Kiss azt mondta: az első féléves adatok alapján „minden kétséget kizárva kijelenthető”, hogy ha nem avatkozunk most közbe, a fővárosi önkormányzat az év végére fizetésképtelenné válik. A főpolgármester-helyettes szerint alaposan bele kell nyúlniuk a költségvetésbe, hogy ezt elkerüljék.

Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy van két nagy kockázati tényező, amelyek a városvezetéstől függetlenül továbbra is fennállnak. Az egyik a közösségi közlekedés számára a költségvetési törvényben biztosított 12 milliárd forintos támogatás, amely még mindig nem érkezett meg, így most az önkormányzat előlegez havi egymilliárd forintot a BKK-nak; a másik pedig a járvány.

„Ezekkel nem számolva látok egy szűk mezsgyét arra, hogy folyószámlahitel tartozás nélkül zárjuk le az idei évet. De ha a fenti két tényező közül bármelyik is érvényesül, akkor kezelhetetlenné válik Budapest pénzügyi helyzete” – vélekedett Kiss Ambrus.

A főpolgármester-helyettes reményei szerint csak két hétig kell majd a folyószámlahitel-keretből működnie a városnak, mivel ekkor megérkezik az iparűzési adóelőleg második része. Onnantól viszont újra csak apasztjuk a pénzt – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy előállhat-e olyan helyzet, hogy nem tudnak béreket fizetni, azt válaszolta: „Bérekkel, munkahelyekkel nem lehet szórakozni. Olyan nem lesz, hogy a munkavállalóink nem kapják meg a bérüket. Ha technikai értelemben csődhelyzet állna elő, akkor sokkal inkább a kormánynak fizetendő pénzeket kellene visszatartani, ha már ők is ezt teszik” – fogalmazott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató