2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Szijjártó Péter: „Magyarok vagyunk, nem hülyék”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta hivatalában Gordan Grlic-Radman horvát kül- és Európa-ügyi minisztert. 

Az eseményen a két minisztert újságírók az illegális migrációról is kérdezték:

– Ami Afganisztánt illeti, mi már az elején nyilvánvalóvá tettük, hogy semmiféle olyan mechanizmusban nem kívánunk résztvenni, amely az Afganisztánból érkező menekültek elosztását hozná magával. Van azonban a magyar honvédségnek egy zárt listája azon afgánokról, akik Magyarországot segítették. Őket és családjaikat készek vagyunk befogadni. Ha valaki ránéz, akkor látja, hogy az Afganisztánból kiinduló migrációt senki nem fogja megállítani a török határig, onnan egy ugrás a nyugat-Balkán, aztán Magyarország. Jól él bennünk a 2015-ös emlék, mikor tömeges migrációs nyomás alatt álltunk, mert egyes európai szereplők a migrációt bátorították – mondta a magyar külügyminiszter.

– Mindenki emlékszik az európai reakciókra, mikor Magyarország kerítést épített. Most ezek a reakciók elmaradnak, mikor Európa határain folyamatosan épülnek a kerítések. most mindenki azt mondja, ez a helyes döntést. Nem várjuk, hogy európai vezetők most kiállnak, hogy elnézést kedves magyarok, nektek volt igazatok. Ezt nem várjuk, de ettől a tény még tény. Ha 2015-ben az EU vezetői, Brüsszel nem azzal foglalkozott volna, hogy Magyarországot ekézze a kerítés miatt, hanem azon dolgozik, hogy az illegális migrációt Európán kívül tartsák, akkor most nincs ez. Az EU folytatja a kötelező letelepítési kvótát, csak most másképp nevezik, migrációs paktumnak, meg kötelező szponzorált visszatérítésnek.

Dehát mi magyarok vagyunk, nem hülyék, tehát értjük, miről van szó. Ez egy grammatikai bravúrkísérletek arra nézvést, hogy ne annak nevezzünk valamit, ami

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Egy Afganisztánból érkező tömeges illegális kiáramlás, plusz az Európán kívüli konfliktusok, plusz a Szubszahara: ha innen mindenhonnan felerősödnek a migrációs hullámok és közben Brüsszelből nyomják a migrációs kvótát, el lehet képzelni, milyen hatással lesz az. A kerítés ott áll a határon, az illegális migrációt megállítjuk.

A horvát külügyminiszter is megerősítette: Horvátország is érdeke, hogy a menekülteket az Afganisztán körüli országokban tartsák. Harcolni fognak az illegális migráció ellen – mondta.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató