2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Több ezer német fegyver kerülhetett a tálibokhoz

Nem tudja megmondani a német védelmi minisztérium, mi lett az afgán biztonsági erőknek adott pisztolyokkal. A jóval jelentősebb amerikai hozzájárulás sorsa is kérdéses.



A Frankfurter Allgemeine Zeitung a DPA hírügynökségre hivatkozva számolt be a német védelmi minisztérium (BmVg) közleményéről, amely szerint a német hadsereg (Bundeswehr) az elmúlt húsz évben tízezer pisztolyt osztott ki az afgán biztonsági erőknek, akiket ezen kívül egészségügyi felszereléssel és ruházattal is segítettek.

A Walther P1 típusú pisztolyokat ingyen bocsátották az afgán rendőrség és hadsereg rendelkezésére 2006-tól kezdve. A Frankfurter Allgemeine Zeitung most felidézte, hogy az afgán biztonsági erők sok helyen harc nélkül megadták magukat a táliboknak. Azt azonban nem tudja a védelmi tárca, hogy mi lesz ezekkel a fegyverekkel a tálib hatalomátvétel után. A minisztérium egyik szóvivője a cikk szerint úgy fogalmazott: nincs információjuk arról, hogy a pisztolyok a tálibok kezébe kerülnek-e vagy sem.

A Deutsche Welle egyébként már 2009-ben arról számolt be, hogy a pisztolyok egy része az afganisztáni feketepiacon bukkant fel. A legtöbb fegyver egyébként távolról sem Németországból érkezett Afganisztánba.

Csak 2013 és 2016 között csaknem hatszázezer lőfegyvert, 76 ezer járművet és több mint kétszáz repülőgépet bocsátott rendelkezésükre az Egyesült Államok, írta a lap az amerikai Wall Street Journal múlt heti cikkére hivatkozva.

Jake Sullivan, Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt nyilatkozta, hogy értelemszerűen nincs teljes körű információjuk arról, mi lesz ezekkel a fegyverekkel és eszközökkel, de nagyon valószínű, hogy jelentős részük a tálibok kezébe kerül.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató