2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Brüsszel: Több száz migráns foglalta el a fővárosi bank épületét

A migránsok semleges zónának nyilvánították a bank használaton kívüli épületét, ahol még egy nagykövetséget is létrehoztak.


Egy hónap sem telt el azóta, hogy a belga kormánykoalíciót kis híján megbuktató migránsok éhségsztrájkja befejeződött, máris újra hallatnak magukról a brüsszeli hajléktalan, papírokkal nem rendelkező bevándorlók
 
Ezúttal ugyan kevesebben vannak és egyelőre éhségsztrájkot sem folytatnak, de számuk így is jelentős: 250 személy, túlnyomórészt észak-afrikai származású férfi, nő és gyermek vesz részt az akcióban, melynek keretében elfoglalták a fővárosi Kredietbank régi székházát.
 
Az épületet állítólag nyitva találták, mivel előzőleg önkényes lakásfoglalók tartózkodtak benne. A bank épületét a csoport a korábban hetekig elfoglalt fővárosi Béguinage templom mintájára semleges zónának nyilvánította. Emellett egy rögtönzött nagykövetséget is létesítettek az egykori székházban. A fővárosi templomot, valamint a VUB állami egyetem és az ULB brüsszeli szabadegyetem bizonyos épületeit a belga kormány nevezte ki semleges zónának, ahol a két hónapig éhségsztrájkoló több száz migráns intézhette az ügyeit.
 
 A dokumentumokkal nem rendelkező migránsok az épület bejáratánál hatalmas feliratokat is elhelyeztek, melyek egyikén azt írják, hogy a Vivaldi elnevezésű kormánykoalíció megfeledkezett róluk. Egy másik feliraton pedig a követeléseiket közlik: a migránsok azt szeretnék elérni, hogy a kormány tartózkodási engedélyt és munkát biztosítson számukra.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató