2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Európa jövőjéről fog vitatkozni Orbán Viktor

Jövő héten rendezik meg Bledben a szokásos nagyszabású konferenciát, amelynek témája idén Európa jövője lesz. Többek között Orbán Viktor is részt vesz Szlovéniában a Bled Strategic Forum idei rendezvényén. A magyar miniszterelnök akár parázs vitára is felkészülhet, hiszen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tartja a nyitóelőadást – írja a portfolio.hu.

Ezt követően egy miniszterelnöki panelbeszélgetést tartanak, amelyen részt vesz Orbán Viktor is. A magyar kormányfő mellett a programban szerepel a cseh, a szlovák, a házigazda szlovén, a görög és a szerb miniszterelnök, de a konferencia honlapja szerint bekapcsolódik a beszélgetésbe Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, illetve David Sassoli, az Európai Parlament elnöke is. A konferencia délutáni programja is hasonlóan erősnek ígérkezik többek között Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel.

 
EURÓPA NEM VILÁGHATALMI TÉNYEZŐ

Orbán Viktor tavaly is részt vett a bledi rendezvényen, akkor is elsősorban Európa sorsa volt a vita témája. A magyar kormányfő egy éve kiemelte, hogy a kontinensnek „újra kell definiálnia magát”; szerinte lelkileg nehéz elfogadnunk, hogy Kína és az USA mellett Európa nem világhatalmi tényező.

BIRODALOMÉPÍTÉSI TÖREKVÉSEK

Az Európai Unió jövőjével kapcsolatban júniusban egy budapesti konferencián fejtette ki véleményét Orbán Viktor. A minap Varga Judit igazságügyminiszter is azt rögzítette, hogy a birodalomépítési törekvések és a minél szorosabb integráció ellen fel kell lépni, és előrevetítette, hogy erről hamarosan hallatni is fogja hangját a magyar kormány, amellyel akár Orbán jövő heti beszédére, üzenetére is utalhatott.

Forrás: Portfolio

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató