2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Megvan az első paralimpiai aranyérem: Veres Amarilla nyerte vívásban

Magyar aranyérem született a kerekesszékes vívók párbajtőr-versenyében a tokiói paralimpia csütörtöki versenynapján.




A baloldali bénulással született Veres Amarilla nagyon magabiztosan és határozottan vívott a csoportjában, amelyben japán, brit, orosz és lengyel ellenfelét legyőzte és csak egy kínaitól kikapott ki. A nyolcaddöntőben az amerikai Shelby Jensennel került szembe, akit egyértelmű akciókat végrehajtva tíz tus különbséggel győzött le.

A negyeddöntőben a legutóbbi, 2019-es világbajnokságon bronzérmes orosz Alena Jevdokimova várt rá. A küzdelem végig szorosan alakult, de többnyire a magyar vívó vezetett egy-két találattal. A Rióban ötödik magyar, többször jól fogott pengét, amiből egyértelmű tust adott, 13-12-nél pedig csuklón szúrta ellenfelét, majd együttes találattal zárta le a találkozót.

A fináléért azzal a kínaival mérkőzött aki a végül nyolcadik helyen végzett Krajnyák Zsuzsannát búcsúztatta. Veres tudatosan vívott, és váratlan győzelmet aratott. Három gyors tussal meglepte esélyesebb, a 2019-es világbajnokságon és előtte a riói paralimpián is ezüstérmes ellenfelét, kívülről többször jött az edzői utasítás, hogy csak előre, mivel a magas Csing Pien az előre-hátra hajlásokból gyakran ér el találatokat.

Veres 4-1-nél sárga lapot kapott, mert pont egy ilyen szituációban elemelkedett a székről, de a következő tust így is ő adta. A folytatásban azonban ellenfele felzárkózott egy-két tusra, döntetlen viszont egyszer sem volt. 14-12-nél együttes találattal lett meg a győzelem, majd Veres pár másodperc múlva összeölelkezett a páston edzőjével, az olimpiai ezüstérmes Kovács Ivánnal, miközben jól hallhatóan azt mondta: „nem hiszem el”.

A fináléban a kínai Rong Csinggel találkozott, aki négyszeres bajnok, és akitől kikapott a csoportban. Rong 4-1-re elhúzott, Veres felzárkózott, 9-8-ra szűkítette a hátrányát, majd tíznél utolérte ellenfelét, és mivel ellenfele büntetést kapott, meg is fordította a találkozót. (11-10) Rong egyenlített, de elvették tőle a találatot, és büntetést is kapott. 13-11 után adott egy szép tust, az együttessel pedig már ünnepelhetett is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató