2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

'Fenyegetést jelentett a kongresszusra' - a nyilvánosság elé állt az Ashli Babbittet meggyilkoló rendőr

Mint ismert, a Capitoliumban történt zavargás közben lelőttek egy Trump-párti tüntetőt, aki behatolt az épületbe.

Ashli Babbit, a 36 éves nő az amerikai légierő veteránja volt. Babbitot január 6-án érte a halálos lövés, amikor tüntetőkkel együtt a megpróbált bejutni a Capitoliumba. Kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe.

Az incidens idején több felvétel is felkerült a közösségi oldalakra:

Néhány napja kiderült, hogy a felülvizsgálaton megállapították a hatóságok, hogy "törvényes" volt a rendőr cselekedete.

Az amerikai Capitoliumi Rendőrség úgy találta, hogy Ashli Babbitt halálos lövése a január 6-i ostrom során "jogszerű" volt, és a tisztet - akinek a nevét ezidáig titokban tartották - nem fogják fegyelmi eljárás alá vonni a "halálos erőszak alkalmazása" miatt. 

"Ha az ajtókat betörnék, a rendbontók azonnal bejutnának a képviselőházi üléstermekbe" - áll az amerikai Capitoliumi Rendőrség közleményében. "A rendőr tettei ebben az esetben potenciálisan megmentették a képviselőket és a személyzetet a súlyos sérülésektől és a lehetséges halálától, illetve a lázadók nagy tömegétől, akik behatoltak az amerikai Capitoliumba és a képviselőházi ülésterembe, ahol a több képviselő és a személyzet tartózkodott"- tették hozzá.

A hivatal szakmai felelősséggel foglalkozó hivatala (OPR) "megállapította, hogy a tiszt magatartása jogszerű volt, mivel a tiszt csak akkor alkalmazhat halálos erőszakot, ha a tiszt ésszerűen úgy véli, hogy az intézkedés az emberi élet védelmét szolgálja, beleértve a tiszt saját életét, vagy a súlyos fizikai sérülés közvetlen veszélyének kitett személy védelmét" - magyarázták.

Tehát, az afroamerikai rendőr lelőhette a tüntetőt, azaz ki is olthatta az életét. Jogszerű volt...

Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy ez az opció a Floyd-ügyben fel sem merülhetett. Zárójel bezárva.

Most a nyilvánosság elé állt a gyilkos rendőr.

Michael Byrd hadnagy, az a rendőr, aki a január 6-i, az amerikai Capitoliumba való behatolás során halálos lövést adott le Ashli Babbittre, a személyazonosságának nyilvános felfedése után tett első nyilatkozatában azt mondta, hogy

a fegyvertelen randalírozó "fenyegetést jelentett" a kongresszusra.

Olyan hangosan kiabáltam és üvöltöttem, amilyen hangosan csak tudtam, hogy

Kérem, hagyják abba, menjenek vissza, menjenek vissza

- mondta Byrd az NBC Nightly News Lester Holtnak adott interjújában, amelyet csütörtök este sugároztak.



"Végső soron abban reménykedsz, hogy a parancsaidnak eleget tesznek, és sajnos nem így történt" - mondta.

A tiszt megjegyzései három nappal azután hangzottak el, hogy az amerikai Capitoliumi Rendőrség közölte, hogy a január 6-i lövöldözés belső vizsgálatát követően nem fogja büntetni őt. Az igazságügyi minisztérium áprilisban közölte, hogy nem emel büntetőjogi vádat a tiszt ellen.

Byrd, aki az előcsarnokban tartózkodott, amikor Babbitt megpróbált bemászni az ajtón, elővette szolgálati pisztolyát, és egyszer a bal vállába lőtt, amitől a nő hanyatt esett a padlóra - állapította meg az igazságügyi minisztérium. A nőt a Washington Hospital Centerbe szállították, ahol az ügynökség szerint meghalt.

"Fenyegetést jelentett az Egyesült Államok képviselőházára"

- mondta Byrd az NBC-nek.

Arra a kérdésre, hogy mit láthatott, amikor elsütötte a fegyverét, Byrd azt mondta: "Azt tanítják, hogy a középpontra kell célozni. Az alany [Babbitt] oldalra állt, és nem láttam a kezének teljes mozgását vagy bármi mást".

"Az ő mozgása okozta, hogy a lövedék ott találta el, ahol eltalálta" - tette hozzá.

Babbitt családjának ügyvédje, Terrell Roberts azt állította, hogy Byrd "lesből támadta" Babbittet, és "figyelmeztetés nélkül" lőtt rá. Roberts nem reagált azonnal a CNBC megkeresésére, hogy kommentálja Byrd interjúját.

Babbitt mártírrá vált a jobboldalon, és sokan követelik, hogy hozzák nyilvánosságra a gyilkos rendőr nevét. Babbitt családja, amely megfogadta, hogy több millió dolláros pert indít a rendőrség és Byrd ellen, több ezer dollárt gyűjtött össze online adományokból.

Donald Trump korábbi elnök azt állította, hogy Babbittet "olyasvalaki gyilkolta meg, akinek soha nem lett volna szabad meghúznia a fegyvere ravaszát".

Az afroamerikai rendőr, Byrd elmondta, hogy január 6. óta hónapok óta bujkálva él, de ennek ellenére fenyegetések célpontja volt azok részéről, akik azt feltételezték, hogy ő volt Babbitt lövöldözője.

És itt jött a rasszista kártya:

"Arról beszéltek, hogy megölnek, levágják a fejemet" - mondta Byrd. "Voltak rasszista támadások is" - tette hozzá.

"Ez az egész elkeserítő, mert tudom, hogy a munkámat végeztem" - sajnáltatta magát a gyilkos.

Byrd elmondta, hogy "természetesen" aggályai vannak a nyilvánosság elé állítással kapcsolatban, és "ijesztőnek" nevezte a lépést:

"úgy gondolom, hogy január 6-án a legnagyobb bátorságról tettem tanúbizonyságot, és most itt az ideje, hogy ezt megtegyem" - mondta.

Byrd az interjúban kitért egy korábbi incidensre is, amely címlapokra miatt tették a nevét, amikor 2019-ben a Capitolium egyik mosdójában hagyta Glock 22-es fegyverét.

Ez "szörnyű hiba volt" - mondta az NBC Holtnak.

"Beismertem... Megbüntettek érte, és továbbléptem".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató