2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Itt a dráma: Gyurcsány jobbikos kedvence Szegeden csúnya bukásra áll

De általánosságban az előválasztás sem túl népszerű a Publicus Intézet a Telexen megjelent kutatása szerint. Tóth Péter, a zsidókat „bibsiknek” és a homoszexuálisokat „genetikai hulladékoknak” nevező jobbikos jelölt mellett személyesen Gyurcsány Ferenc is kampányolt. A DK és a Jobbik is úgy fogalmazott vele kapcsolatban, hogy jelöltjük elfogadta Jakab Péter elvi nyilatkozatát, hét-nyolc évvel korábbi álláspontján változtatott, ez azonban láthatón nem különösebben hatotta meg a választókat, akik nem felejtették Tóth korábbi megnyilvánulásait.

Szerencs után Szegeden sem jött be az antiszemita kijelentésekről elhíresült helyi jobbikos jelölt támogatása a DK-nak. Érdekes módon ugyanis mindkét választókerületben „teljesen véletlenül” ilyen, erősen kompromittáló múltú jelöltet sikerült kiállítania a Jobbiknak. Ami pedig nem jött be Bíró László esetében, az most Tóth Péternél sem működik: a választók nem hitték el a jelöltek pálfordulását.

A Publicus a körzetben ellenlábas Momentum kérésére készített felmérést, amelyben természetesen megbízóikat hozták ki győztesnek, azonban árulkodó, hogy a „második legerősebb jelölt” az, hogy inkább ne legyen senki: a megkérdezett ellenzéki érzelmű szavazók közül ugyanis 35 százalékuk egyik jelöltet sem tudja támogatni. A Momentum, MSZP–Párbeszéd által támogatott jelöltre, Mihálik Edvinre a biztos előválasztási résztvevők 43 százaléka szavazna, míg Tóthra csak 23 százalék. Vagyis másfélszer annyian gondolják azt, hogy az is jobb lenne, ha nem nyerne egyik jelölt sem, mint hogy a Gyurcsány által támogatott antiszemita múltú jobbikosra szavazzanak.

A Telex egyébként megkereste a DK-t Tóth támogatásával kapcsolatban, akik azzal hidalták át pártjuk és a jelölt közötti elvileg létező ideológiai szakadékot, hogy a kormányváltás érdekében szükség van az összefogásra, különben is, Tóth már „megváltozott”. Érdekes módon a Jobbik és maga a jelölt is ezt szajkózza, éppen csak a választókat nem lehetett megvezetni ezzel a szöveggel.

Forrás: PS, Telex

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató