2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Afgánok tüntettek Budapesten - Videó

Tálibok Afganisztán ellensége! Tálibok, soha nem bocsájtunk meg nektek! - kiabálták az afgánok a Széll Kálmán téren.

A résztvevők kifejezték szolidaritásukat az újból hatalomra kerülő tálib rezsim kegyetlenségét és elnyomását elszenvedni kényszerülő afgán néppel, valamint az ország északi részén található Panjshir-völgyben zajló ellenállási mozgalom résztvevőivel. Emellett arra kérték a nemzetközi közvéleményt és a világ kormányait, hogy támogassák azokat a mozgalmakat, amik a tálibok diktatúrája ellen szerveződnek. Szerintük a tálibok uralmának megszilárdulása ahhoz vezetne, hogy újból afgánok milliói kényszerülnének szülőföldjük elhagyására.

A pastu, angol és magyar nyelven elhangzó beszédek amellett, hogy emlékeztették a hallgatóságot az afgán helyzet súlyosságára, kritikával is illették a nyugati országokat, akik széttárt karokkal nézték, ahogy a talibán néhány nap alatt elfoglalta Afganisztánt.

Az USA mellett Pakisztánt is erősen bírálták a résztvevők, mivel a dél-ázsiai ország hosszú éveken át támogatta a tálibokat, akiknek hatalomátvétele egyenlő „a rabszolgaság láncainak letörésével” Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök szerint.

Az egyik felszólaló szerint ha a nemzetközi közvélemény elfordítja a fejét egy ilyen óriási humanitárius katasztrófa közepén, azzal végső soron saját magát csapja arcul.

A résztvevők szerint csakis nemzetközi összefogással lehetséges a tálibok legyőzése. Emellett óva intettek mindenkit, hogy bármilyen formában legitimálja a tálib rendszert, mert ahogy ők fogalmaztak, a szervezet vezetőinek mostani, kompromisszumkeresőnek és békésebbnek tűnő nyilatkozatai ellenére a tálib szó továbbra is csak annyit jelent: „sötétség, a boldogság és Afganisztán ellensége, szülőföldünk elpusztítója”.



A demonstráción elhangzott az afgán himnusz, valamint nagy számban jelent meg a fekete-piros-zöld afgán zászló, amit a tálibok nemrég cseréltek le a saját lobogójukra, amin fehér alapon olvasható az iszlám hitesküje, a Shahada. A jelenlévők szerint az afgán trikolór-amely a felszólalók szerint a tálibok rezsimével szemben az egyetlen legitim Afganisztánt jelképezi- színei jelképes erővel bír a jelenlegi helyzetben. A zászlóban található fekete azoknak a sötét időknek állít emléket, amikor a teljesen magára maradt afgánok mellett szinte csak „a saját árnyékuk maradt társként”. Ezzel szemben a piros a háborúk során elhullajtott vért, míg a zöld az afgán népben örökké ott élő reményt jelképezi.

Az esemény végén a jelenlévők átvonultak az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének Lövőház utcai irodájához átnyújtani a kéréseiket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató