2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Komoly korlátozást terveznek Németországban az oltatlanoknak

Baden-Württemberg lehet az első szövetségi állam Németországban, amely komoly korlátozásokat helyez kilátásba az oltatlanok számára – írja a Bild am Sonntag.

Uwe Lahl (Zöldek), a helyi szociális minisztérium vezetője elmondta, ha 200-250 intenzív ágyat foglalnak el a koronavírusos betegek, akkor fontolóra veszik a kapcsolattartási korlátozásokat az oltatlan felnőttek számára. A korábbi intézkedésekből ezek már jól ismert szabályok egyébként.

Ha az intenzíven ápoltak száma eléri a háromszázat, akkor újabb szigorításokat vezetnének be, még negatív teszttel sem lehetne belépni étterembe vagy koncertre.

Thomas Strobl, Baden-Württembergben a CDU első embere is osztja a véleményt, miszerint ha nő az incidencia az oltatlanok körében, cselekedni kell.

Helytelen lenne mindenkit közös felelősségre vonni, beleértve a beoltottakat is, ezért más szabályok vonatkoznának a nem oltottakra, mint az oltottakra

– mondta.

A déli tartományban jelenleg körülbelül 100 beteget kezelnek intenzív osztályon. Az Állami Egészségügyi Hivatal szerint a Lahl által említett határértéket egy hét alatt el lehet érni. A második és a harmadik hullám csúcsán több mint 600 beteget láttak el az intenzíven.

ÉRDEKES ADAT, HOGY A 100 BETEG KÖZÜL 91 NINCS BEOLTVA.

Bajorországból is támogatják a javaslatot. Klaus Holetschek (CSU) egészségügyi miniszter szerint helyes intézkedések kerültek kilátásba az egészségügyi rendszer védelmének érdekében.

Karl Lauterbach egészségügyi szakértő (SPD) a védőoltásokkal szembeni intézkedések meghozatalát szorgalmazza, de bírálja, hogy a szabályok erőteljesen beavatkoznak a magánéletbe.

Ezt csak akkor tegyük, ha a hamburgi változat nem elegendő.

A hamburgi 2-G-szabály szerint az éttermek vagy mozik szombat óta engedhetnek be önként csak beoltott, illetve meggyógyult embereket. A BamS felmérése szerint a németek 56 százaléka támogatná a modellt egész Németországban, 34 százaléka pedig ellenzi.

Az ügyben jogászok is megszólaltak, többen kritizálták a tervezetet. Az ellenoldal érvelése szerint vannak enyhébb eszközök is a vancinázatlanok „kirekesztésénél”.

A szakértők abban mindenesetre egyetértenek, hogy a negyedik hullám az oltatlanok hulláma.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató