2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Német finanszírozással épült Afganisztánban a radikális iszlám központja

Olyan mecset építését finanszírozta Németország Afganisztánban, amely később a radikális iszlám nézetek terjesztésének központjaként funkcionált.

 Németország finanszírozta egy mecset építését Afganisztánban, amely később a radikális iszlám és a nyugatellenes érzelmek otthonául szolgált - mondta a Focus hetilapnak nyilatkozó Rolf Tophoven német terrorizmus-szakértő.
 
"Egy afgán faluban mecsetet építettek német pénzből, amely a [német] külügyminisztériumtól érkezett. Később kiderült, hogy a legtöbbször a Nyugat ellen szóltak benne, és a helyszín az iszlamista propaganda egyik melegágya lett. Hamarosan kiderült, hogy az afganisztáni műveletben részt vevő minisztériumok nem kommunikáltak egymással. Nem volt koordináció, nem volt fókuszpont. Mindenkinek megvoltak a saját projektjei" - tette hozzá.
 
Szerinte a mecset példaként szolgál arra, hogy a jó szándéknak a Nyugat tudatlansága miatt gyakran nem kívánt következményei vannak. Szerinte a Nyugat talán legnagyobb hibája, hogy nem értette meg teljesen Afganisztánt, és gyorsan megpróbálta ott a demokráciát bevezetni, ami végzetes hibának bizonyult.
 
"A nyugati politikusok soha nem értették meg az országot. Számukra ez csak egy feladat volt egy hatalmas, távoli országban. Sietve akarták ott a demokráciát és az emberi jogokat bevezetni. Az afgánok mentalitását nem értették meg" - mondta Tophoven.
 
"A nyugati értékeket nem lehet egyszerűen ráerőltetni egy olyan országra, mint Afganisztán, és bizonyára nem lehet egyik napról a másikra demokráciát építeni. Ez egy végzetes tévedés volt" - tette hozzá.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató