2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kamu Geri: „Az Alaptörvény nem legitim. Ha miniszterelnök leszek, nem fogok rá felesküdni”

Karácsony azt mondja, nem fog felesküdni az Alaptörvényre, de már évekkel ezelőtt megtette...

Ha kormányváltás lesz, akkor lesz Diákváros, lesz egészségügyi fejlesztés, és akkor akár vb is lehet – fogalmazott Karácsony Gergely az atlétikai vb-vel kapcsolatban a Népszavának. Az interjúban szó esett az Alaptörvényről, a járványkezelésről, és a 2022-es választásokról is. 

Alaptörvény-dilemma – nem fog rá felesküdni, de már felesküdött 

Karácsony úgy gondolja, hogy az Alaptörvény nem legitim, majd hozzátette: ha miniszterelnök lesz, nem fog rá felesküdni.

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely 2019. november 5-én, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén, főpolgármesterként is esküt tett már az Alaptörvényre, nem csak parlamenti képviselőként 2018-ban.

Az alkotmányozás gyanánt megemlítette: „mi nem lehetünk Orbánabbak Orbánnál, nem mondhatjuk azt, hogy majd egyszerű többséggel alkotmányozunk, mert akkor nincs különbség, ez így nem megy”.

Kormányzóképes ellenzéki összefogás?

„Azért vagyok miniszterelnök-jelölt, mert az én megválasztásom az ellenzék eddigi legnagyobb politikai sikere volt,

az ellenzéki pártok kormányzóképességét leginkább a városházi koalíció együttműködése mutatja” 

– szögezte le a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Szerinte az elmúlt két év munkája az ellenzék legkomolyabb tanúságtétele arról, hogy „képesek vagyunk nagyon nehéz körülmények között is vezetni a várost, érvelő vitáinkkal együtt is olajozottan működtetni egy sokpárti koalíciót”.

A főpolgármester szerint nem csak Budapestről kell választást nyerni,

de ha ennyire a főváros ellen fordul a kormány, akkor bukik.

NER, Tiborcz-adó, Mészáros-adó 

Karácsony úgy fogalmazott: „A NER lényege a közpénz, én pedig elzárom a pénzcsapokat”. A főpolgármester szerint ehhez kétharmad és új alkotmány sem kell, csak okos politika, kidolgozott programmal. „Ha a csapok elzárulnak, meglátják, sokan lesznek, akik hirtelen őszinteségi rohamot kapnak a kihallgatásokon” – hangoztatta Karácsony. „A NER-lovagoktól így is vissza lehet és kell venni, amit elvettek a közösből.

Miután legyőztem Orbánt, Tiborcz-adó is, Mészáros-adó is lesz, lesz miből visszavenni 

– vélekedett a miniszterelnök-jelölt.

Járványkezelés

Karácsony szerint

a főváros okosabban, érzékenyebben, ezért eredményesebben kezelte a járványt, mint a kormány.

Ahogy a főpolgármester mondta: „a többlethalálozás szempontjából Budapest vészelte át legjobban a járványt, a városvezetésnek vitathatatlanul nagy szerepe volt”. 

 Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató