2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ötször annyi katona biztosította Biden beiktatási ünnepségét, mint amennyien az afganisztáni kivonulást

Joe Biden beiktatására 26 ezer nemzeti gárdistát küldtek Washingtonba, akik közül 5000 fő még két hónappal később is a városban állomásozott. Ezzel szemben az afganisztáni kivonulás támogatására csak augusztus elején küldött ötezer főt Kabulba az elnök, hogy segítsen az evakuációban.

Január 6-án Donald Trump akkori elnök több száz feldühödött híve erőszakkal behatolt a Capitoliumba, és csak több óra alatt sikerült őket eltávolítani az épületből. Az ostrom során öten életüket vesztették. Az incidens miatt meg kellett szakítani a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményének véglegesítését. A szövetségi ügyészség több mint háromszáz ember ellen emelt vádat az ostrom miatt, köztük volt az Oath Keepers és a Three Percenters nevű szélsőséges milíciacsoportok több tagja is.

Ezt követően a vélt veszélyre való tekintettel soha nem látott mozgósítást hajtottak végre Joe Biden beiktatásának biztosítására. A biztonsági intézkedések nagyságát mutatta, hogy a Nemzeti Gárda 25 ezer felfegyverzett katonája ügyelt a rendre. A korábbi ceremóniák biztosításához képest – a kivezényelt fegyverős erők számát tekintve – legalább két és félszer nagyobb volt a készültség.

A hatalmas mozgósítás már ekkor megütközést keltett sokakban, hisz az aránytalan erődemonstráció ellenére a katonák elszállásolása koránt sem volt megoldott: legtöbben lépcsőkön, folyosókon voltak kénytelenek aludni. A beavatás után két hónappal meg is hosszabbították a Nemzeti Gárda mintegy 2300 tagjának washingtoni jelenlétét, ez a Capitolium épületének és környezetének biztosítására tartósan kirendelt 5200-as létszám kevesebb mint fele volt.

Ennek fényében is különös megütközést kelt az az amerikai közvéleményben, ahogy az afganisztáni mentőakciót kezelte a Biden-adminisztráció. Joe Biden áprilisban jelentette be, hogy szeptember 11-ig, az Egyesült Államok elleni terrortámadás huszadik évfordulójáig kivonja a még Afganisztánban szolgáló 2500 katonáját, lezárva ezzel Amerika leghosszabbra nyúlt háborúját, amely éppen a 2001-es terrortámadás nyomán vette kezdetét. Augusztus elején végül 5000 fős kontingenst küldtek a kabuli reptérre, miután hónapokon keresztül sikertelen volt a kivonulás, mely mára széles körű bírálatot váltott ki, komolyan megingatva Joe Biden és a demokraták pozícióit. 

Látható tehát, hogy míg Joe Biden elnöki beiktatását és az azon résztvevő politikusokat és celebeket 26000 fős katonaság biztosította, addig többezer amerikai, és többszázezer afgán szövetséges kimentésére az elnök ennek az erőnek a töredékét küldte, azt is több hónapos késéssel és megfelelő NATO-koordináció nélkül.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató