2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Döntött a közgyűlés: megvétózná az atlétikai vb-t a Fudan-törvény miatt

Több mint kilenc hónap szünet után tartanak közgyűlést a fővárosban Karácsony Gergely vezetésével. A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt nem lehetett testületi ülést összehívni, ez idő alatt a főpolgármester gyakorolta a közgyűlés jogköreit.

A szerdai ülés legfontosabb pontja az atlétikai vb-ről szólt, 18-13 arányban megszavazta a testület, hogy a Fudan-törvény végrehajtása esetén

Budapest nem szeretne a 2023-as atlétikai világbajnokság házigazdája lenni.

Ez még nem jelenti azt, hogy nem lesz vb Budapesten, az elfogadott határozat szerint – amennyiben jogilag is megtörténik a terület átadása – a főváros visszavonja a hozzájárulását az atlétikai vb-hez. Ám az atlétikai szövetség már előre jelezte, hogyszerintük ennek semmi jelentősége nincs, mert a főváros nem szerződő fél.

Az ez elfogadott része a Momentum módosítása is.

Csak abban az esetben vétózná meg a főváros a vb-t, ha a kormány nem teljesíti az Egészséges Budapest Program 2021-es kifizetéseit, illetve ha a Diákvárosnak szánt területből a Fudan Egyetemnak adnak át telkeket.

Emellett arra szólítanák fel a kormányt, hogy a Fudanról szóló népszavazás eredményéig ne hozzon semmilyen, Fudant érintő intézkedést, a főpolgármestert pedig felkérnék, hogy tárgyaljon a kormánnyal az Egészséges Budapest Program haladéktalan megvalósításáról.

Karácsony: Felrúgta a kormány a megállapodást

A kormány „felrúgta és megsértette” a fővárossal kötött megállapodását, mert a főváros hozzájárulása nélkül hoz döntést a Diákváros területéről, amit átadna a kínai egyetemnek – mondta Karácsony a szavazás előtti vitában. A főpolgármester szerint a Fudan nem szolgálja Magyarország érdekét, a Diákváros pedig sok hallgató lakhatási problémáját orvosolná.

Karácsony azt is mondta, ő szeretne Budapesten atlétikai vb-t, de a városvezetést és budapesti akaratot nem lehet felülírni, így ha ez az ára, akkor ő azt kéri a közgyűléstől, Budapest vonja vissza a hozzájárulását a vb megrendezéséhez.

Az MSZP-s Horváth Csaba szerint a vidéki magyar diákok látnák kárát, ha a magyar adófizetők pénzéből finanszírozna a kormány egy kínai egyetemet Budapesten, ahelyett, hogy ezeket a milliárdokat a magyar egyetemekre költenék.

Horváth szerint a megoldás egyszerű: a kormány visszavonja a Fudan-törvényt, és írásos garanciát ad arra, hogy a Diákváros eredeti helyszínen és méretben épül meg. Ha ez megvalósul, az atlétikai vb is megvalósulhat.

A DK-s Niedermüller Péter arról kérdezte a fideszes képviselőket, ha már úgynevezett elit egyetemet akarnak Magyarországra hozni, akkor a kínai helyett miért nem az Oxfordot vagy a Cambridge-i Egyetemet hozzák Budapestre.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató