2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Etióp származású dán bevándorlásügyi miniszter: Hiba volt kritizálni Orbán Viktort a kerítés miatt

Mattias Tesfaye dán bevándorlási és integrációs miniszter a belügyminiszterek Brüsszeli ülésével kapcsolatban a sajtónak kijelentette,

"hiba volt Orbán Viktor magyar miniszterelnököt amiatt kritizálni, hogy 2015-ben szögesdrót falat emelt a határon".

Mint ismert, kezdetben az európai vezetők többsége keményen bírálta a déli határzár felállítását, de mostanra egyre többen ismerik el, hogy a magyar miniszterelnöknek volt igaza a migrációs vitában.

A dán tárcavezető mindezt az Afganisztánból várható migránshullámról folytatott vitát követően szögezte le, hozzátéve, hogy 

nem ismétlődhetnek meg a 2015-ös események. Akkor menekültek meneteltek Európa autópályáin, és nem voltunk képesek megvédeni a külső határainkat, valamint a segélyszervezetek pénzszűkében voltak. 

Véleménye szerint a nemzetközi közösség nem fukarkodhat a humanitárius segítséggel, és "mélyen a zsebébe kell nyúlnia".

Tesfaye azt javasolta a miniszterek találkozóján, hogy az afganisztáni helyzetet a határok erősítésével és a szomszédos országoknak juttatott támogatással igyekezzenek kordában tartani.

"Az erős határok hívei vagyunk. Nem csupán Európa és a szomszédos országok között, de a keleti Törökország és a déli Tunézia határain. Dán részről ezen két országnak szeretnénk segítséget nyújtani határaik megerősítéséhez"

– húzta alá Tesfaye. Azonban Koppenhága álláspontja szerint azt is nagyon fontos támogatni, hogy az emberek ne is hagyják el hazájukat és vállalkozzanak veszélyes utakra.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató