2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Rasszista lett a piknik és a drogfüggő kifejezés

A piknik bűne, hogy evés közben történt régen egy lincselés. A drogos helyett kábítószert befecskendező személyt, a migráns helyett pedig dokumentáció nélküli személyeket kell mondani az amerikai egyetemek nagyokosai szerint.


 Az amerikai egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó szervezet is kiadott egy részletes útmutatót arról, hogyan helyettesíthetőek az olyan nem eléggé befogadó kifejezések, mint a “rab”, “drogfüggő”, “homoszexuális” vagy a “piknik”.
 
Az Egyesült Államok egészségügyi vészhelyzetekkel, és a betegségekkel foglalkozó szervezete, az atlantai székhelyű CDC adott ki egy, az előnyös kifejezéseket tartalmazó listát, amiben tételesen felsorolják a szerintük nem befogadó, kerülendő szavakat.
 
Elsőként az elítéltekkel szemben használatos nyelvezeten kívánnak valószínűleg javítani, mivel a lista tetején, a hozzájuk kapcsolódó kifejezéseket gyűjtötték össze.
 
A továbbiakban nem ajánlják a “börtönlakó”, “rab”, “elítélt” és “fogvatartott” szavak használatát , helyette az “őrizetben lévő személyek”, “feltételesen szabadlábra bocsátott”, “próbaidős személyek”, vagy “bevándorlásos őrizetben lévők” kifejezéseket támogatják.
 
Kitérnek az alkohol- és drogfüggőkre is, akiknél nem preferálják a “szenvedélybeteg” és “alkoholista” szavakat, inkább olyan kifejezéseket adnának az ilyen emberek környezetében lévők szájába, mint “alkoholfogyasztási zavarban szenvedő”, “kábítószert befecskendező személy”, vagy “azok a személyek, akik visszatérnek a szerek használatához”.
 
A felsorolás az illegális bevándorlókat is érinti, akikre a továbbiakban “dokumentáció nélküli személyekként”, “menekültként” vagy pedig “nem az Egyesült Államokban született személyként” lehet hivatkozni.
 
Az “illegális bevándorlók”, “migránsok”, “idegenek” és “külföldiek” szavakat pedig kerülni kellene.
 
A megjegyzés szerint a migránsokra ezentúl pontos és világos kifejezéseket kell használni, és nem szabad megbélyegezni őket.
 
Külön kitértek a faji és etnikai megnevezésekre is, ahol kiderült, hogy az “eszkimó”, “afro-amerikai”, a “néger” és a “kaukázusi” szavak kirekesztővé váltak az elmúlt időszakban.
 
A továbbiakban viszont szerencsére használhatóak maradnak az olyan kifejezések mint az “ázsiai személyek”, “alaszkai bennszülöttek”, vagy a “fekete személyek”. A több rasszból származó felmenőkkel rendelkezőkre pedig az “egynél több fajból származó személyek” kifejezést preferálják.
 
Végül, de nem utolsósorban a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos szóhasználatot reformálnák meg, nem támogatják a “homoszexuális”, a “transznemű”, a “biológiailag férfi/nő” kifejezéseket, a nemek szerinti névmásokat, a bináris nyelvezetet és a “szexuális preferencia” kifejezést, mert az állításuk szerint arra utal, hogy a szexualitást választani lehet.
 
Ezzel szemben azonban a “születéskor hozzárendelt nem”, a “nem bináris”, a “queer” és a they/them névmások szabadon használhatóak maradnak a továbbiakban is.
 
A megjegyzésben szereplő tanácsok szerint a sokszínűség tükrözése érdekében az LMBTQ-közösség kifejezés a leginkább elfogadható.
 
Emellett érdemes amikor csak lehet gendersemlegesen beszélni, a szexuális irányultsággal kapcsolatos kifejezéseket pedig csak megfontoltan lehet használni, illetve a nemi identitást is magukban foglaló kifejezések használatát is érdemes meggondolni.
 
Ehhez hasonló listát tett közzé massachusettsi Brandeis Egyetem is azokról a szavakról és kifejezésekről, amit megfelelőnek találnak a készítők ahhoz, hogy igazán befogadó legyen a nyelvezet. A listára felkerült több tucat erőszakosnak és identitás alapúnak bélyegzett szó is.
 
A listán ugyanis eleinte szerepelt a ”piknik” szó, mivel a lista baloldali készítői szerint az összefüggésbe hozható az Egyesült Államokban élő feketék meglincselésével, amit a fehér nézők étkezés közben kísértek figyelemmel.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató