2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Szorul a hurok: Czeglédyt akár tíz évre is eltilthatják az ügyvédkedéstől

Ibolya Tibor fővárosi főügyész az ügyvédi törvény előírásai szerint tájékoztatta a Vas Megyei Ügyvédi Kamarát Czeglédy Csaba újabb gyanúsításáról – tudta meg a PestiSrácok.hu Budai Gyulától, akinek írásbeli kérdésére válaszolt a főügyész.

A Fidesz országgyűlési képviselője a múlt héten fordult a Vas Megyei Ügyvédi Kamara elnökéhez, és kérte, hogy folytassanak le újabb fegyelmi eljárást Czeglédyvel szemben, a szombathelyi ügyvédet ugyanis azt követően, hogy felfüggesztették kamarai tagságát költségvetési csalás miatti vád alá helyezése miatt, újabb bűncselekményekkel gyanúsították meg. Tóth László azt felelte Budainak, hogy nem tudnak intézkedni, hivatalosan ugyanis a gyanúsításról őket senki sem tájékoztatta.

Mint ismert, több mint három évbe telt a Vas Megyei Ügyvédi Kamarának, hogy lépjen, miután Czeglédy Csabát több társával együtt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt őrizetbe vették. Annak ellenére, hogy a szombathelyi ügyvéd-politikust korábban kétszer már elmarasztalták hasonló bűncselekmények miatt, 2017 júniusától, amikor letartóztatták, egészen 2020 októberéig semmi sem történt. Nyugodtan ügyvédkedhetett. Mi az, hogy ügyvédkedhetett?! Még jó néhány zsíros önkormányzati szerződést is bezsebelt a párjával közös ügyvédi irodájuk.

Budai Gyula Czeglédy letartóztatása után már írt a Vas Megyei Ügyvédi Kamarának. Akkor hiába. Aztán a vádemelést követően ismét kérte Czeglédy fegyelmi felelősségre vonását, de még akkor sem léptek. Aztán, amikor Budai kiakadt és egy interjúban arról beszélt a PestiSrácok.hu-nak, hogy a kamara falaz Czeglédynek, mint derült égből villámcsapás, lefolytatták a fegyelmi eljárást, amelynek következményeként Czeglédy Csaba 2020 októbere óta semmilyen jogi tevékenységet nem folytathat.

Az ügyvédi törvény szerint ugyan nem kell kizárni a kamarából azt az ügyvédet, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban, ugyanakkor mérlegelési lehetőséget ad, hogy a kamara belátása szerint járjon el.

A gyakorlat pedig az, hogy annál jóval kevesebbért, mint amivel Czeglédyt vádolják, zártak már ki ügyvédet kamarából.

AZ ÖRDÖG ÜGYVÉDJE – BŰNSEGÉDBŐL TETTES

Idén áprilisban Czeglédy Csabát újabb bűncselekménnyel gyanúsították meg. Az úgynevezett „Az ördög ügyvédje”-ügyben zsarolás és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a Fővárosi Főügyészség felügyelete alatt. Az áprilisi gyanúsítás szerint Czeglédy hat rendbeli személyes adattal, illetve különleges személyes adattal való visszaélést követett el. Külföldi, svájci és amerikai jogsegélyszolgálat alapján jutottak el oda, hogy „Az ördög ügyvédje” nevű Facebook-oldalon közzétett tartalmakat Czeglédy Csaba nevére kiállított bankkártyával hirdették. Kedden szintet is lépett a gyanúsítás. A Fővárosi Főügyészség közölte, hogy Czeglédy bűnsegédből tettessé lépett elő. Ugyan nem nevezték meg Czeglédyt, de a gyanúsítottak közül ő jogász, aki eddig bűnsegédként szerepelt az ügyben.

Azt írták:

A Fővárosi Főügyészség szerint a rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított hozta nyilvánosságra az ügy tárgyát képező kompromittáló videófelvételt, amely különleges személyes adatokat tartalmazott, és amelynek nyilvánosságra kerülése a felvételen szereplő személyeknek jelentős érdeksérelmet okozott. A megalapozott gyanú módosítását a nyomozás során beszerzett újabb adatok, így például a nyomozó hatóság által külföldről beszerzett digitális bizonyítékok alapozták meg.

Budai Gyula augusztus közepén fordult ismételten a Vas Megyei Ügyvédi Kamara elnökéhez. Arra kérte az elnököt, hogy az új büntetőeljárás miatt folytassanak le ismételten fegyelmi eljárást. Tóth László kitérő választ adott: azt írta a Fidesz országgyűlési képviselőjének, hogy nem tudnak intézkedni, mert őket hivatalosan senki sem tájékoztatta Czeglédy gyanúsításáról.

Budai szerint ez csak kifogás, és a kamara már megint Czeglédynek falaz, ugyanis Gyurcsány ügyvédje saját maga jelentette be a gyanúsítását, azzal tele volt a sajtó. Mint mondta, elküldi Polt Péter részére írt tájékoztatását az ügyről a kamarának, hátha az már kellőképp hivatalos lesz nekik. Egyben kérdéssel fordult Ibolya Tibor fővárosi főügyészhez is, akitől megkérdezte, tájékoztatták-e a kamarát az őket érintő, tagjukkal szemben történt gyanúsításról. A főügyész válasza szerint az ügyvédi törvény szerint eljárva a tájékoztatást megtették.

Elképzelhető, hogy ez már Budai megkeresése után történt, de ezek után a Vas Megyei Ügyvédi Kamara hivatalos információ hiányára már nem hivatkozhat. Ha pedig lefolytatják az újabb fegyelmi eljárást, egy kamarai tagság felfüggesztés hatálya alatt, annak már jóval súlyosabb következményei lehetnek. A szigorúbb szankció ugyanis a kizárás.

Ez esetben Czeglédyt akár tíz évre is eltilthatják az ügyvédkedéstől.

Mondjuk, ha bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalásért elítélik, szinte mindegy is, az a bűncselekmény a halmazat miatt ugyanis akár húsz év börtönt is jelenthet Gyurcsány bizalmasának. A költségvetési csalás miatt indított büntetőper szeptemberben folytatódik a Kecskeméti Törvényszéken.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató