2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zemmour: A Nemzeti Gyűlésben mindenki tudja, hogy Marine Le Pen soha nem fogja megnyerni a választásokat

Ezt állította Éric Zemmour népszerű konzervatív kommentátor a BFM TV-nek adott szombati interjújában.

Zemmour akkor tette a megjegyzést Le Pen választási esélyeiről, amikor konzervatív körökben mostanában egyre nagyobb a félelem, hogy Zemmour be fog szállni a választásba, és gyakorlatilag megosztja a Nemzeti Gyűlés (RN) szavazatait a francia szövetségi választások első fordulójában. Franciaországban, ha egy jelölt nem szerez egyértelmű többséget az első fordulóban, akkor második fordulóra kerül sor, amelyben a két legtöbb szavazatot kapott jelölt megy a második fordulóba. Le Pen és Macron széles körben a második forduló két legesélyesebb esélyesének számít, de Zemmour belépése a versenybe megnehezítheti Le Pen esélyeit.

Maga Zemmour már régóta bizonytalanságban tartja a francia közvéleményt a jövő évi elnökválasztáson való esetleges indulását illetően.

Zemmour az Objectif France mozgalom részeként részt vett a "Mentsük meg Franciaországot" politikai vitafórumon Vaucluse-ban, kevesebb mint három héttel azelőtt, hogy várhatóan megjelenik a polcokon a "Franciaország nem mondta ki az utolsó szót" című könyve. Az Amazonon máris bestseller lett.

"Marine Le Pen szilárd bázissal rendelkezik"

- ismerte el Zemmour, de hozzátette, hogy már öt százalékpontot veszített a felmérésekben. Az Ipsos egyik legutóbbi felmérésében az RN vezetője 21 százalék körüli eredményt ért el, míg más, az elmúlt hónapokban közzétett felmérések 24-26 százalékot tulajdonítottak neki.



"A (tavaszi) regionális választások kudarca nagyon súlyos csapást jelentett számára" - mondta a (lehetséges) leendő elnökjelölt, hozzátéve, hogy "az RN-ben mindenki tudja, hogy soha nem fog nyerni Le Pen".

Eközben a híres kommentátor támogatói, akit a migráció és Franciaország iszlamizálódásának ellenségének bélyegeztek, ünneplik annak lehetőségét, hogy Zemmour indul az elnöki posztért. Maga Zemmour sem zárja ki ezt. De még szombaton is azt mondta, hogy még gondolkodik rajta, és még nem döntött.

Ugyanakkor a Le Point hírportálnak kiszivárgott az Ipsos által a jobbközép elnökjelölt Valérie Pécresse számára készített privát közvélemény-kutatás eredménye. A felmérés szerint Zemmour a szavazatok 7 százalékát szerezné meg, ha indulna, csaknem két százalékponttal többet, mint a nyár elején. A választási esélyei még ennél is nagyobbak lehetnek, de a jelenlegi felmérések szkeptikusak a második fordulóba való esetleges továbbjutását illetően.

Zemmour arra figyelmeztetett, hogy

2050-ben Franciaország félig iszlám ország lesz, 50 évvel később pedig "iszlám köztársaság", és arra figyelmeztetett, hogy az úgynevezett "Nagy Kicserélődés (Great Replacement - az európai népek migránsokra, más népekre való felcserélése) nem mítosz"

, amire már korábban is figyelmeztetett. Zemmour nem az első francia értelmiségi, aki figyelmeztet a Nagy Kicserélődésre, amely azt a jelenséget írja le, hogy a fehér európai embereket bevándorlók váltják fel azokon a területeken, ahol hagyományosan éltek.



"Valóban létezik a Nagy Kicserélődés? A demográfusok szerint igen, van. Ez nagyon egyszerű. Vannak férfiak és nők, ők szaporodnak, van egy bizonyos születési arányszám, elvégzed a számításokat, előrejelzéseket készítesz, és ez egy grafikont fog mutatni" - mondta Michel Onfray (a képen) befolyásos francia filozófus, rámutatva, hogy azok, akik elutasítják az elképzelést, azt mondják, hogy ez csak a távoli jövőben fog bekövetkezni, de nem tagadhatják, hogy a demográfia változik, és az európai etnikumúak kisebbségi helyzetbe kerülnek a nyugati országokban.



A zsidó származású Zemmour a CNews televíziós csatornán futó Face à l'Info című műsorának növekvő népszerűségével meteorszerű felemelkedést ért el. Műsorának nézettsége 2019 óta 1000 százalékkal nőtt, és elérte a 900 ezer nézőt, ami jelentős szám egy Franciaország méretű országban.

Zemmour esetleges elnökjelöltségét három héttel azelőtt jelentették be Franciaországban, hogy megjelenik régóta várt könyve, amelyet egyesek a választási kampánya kezdetének tartanak.



Zemmour esetleges indulása súlyosan érinti Le Pen-t, akit a felmérések eddig arra favorizáltak, hogy Emmanuel Macron hivatalban lévő elnökkel együtt egyértelműen bejut a második fordulóba. Attól tart, hogy Zemmour megoszthatná a második fordulóba jutáshoz szükséges szavazatok egy részét. Emiatt tavasszal Párizsban még találkozott is apjával és a Nemzeti Gyűlés (RN elődje) alapítójával, Jean-Marie Le Pennel, akivel rossz a viszonya.

Jean-Marie Le Pen ismeri Zemmourt és kedveli őt. Marine Le Pen azonban apjához fordult, hogy győzze meg Zemmourt, ne induljon a posztért. Jean-Marie Le Pen állítólag kijelentette, hogy kommentátorként és gondolkodóként kedveli Zemmourt, de nem alkalmas az elnöki posztra.



Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató