2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Márki-Zay retteg Dobrev Klára győzelmétől

A Mindenki Magyarországért Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, ha nem jut tovább az előválasztás első fordulójából, Karácsony Gergelyt fogja támogatni.

Bár „rendkívül tehetségesnek és szorgalmasnak tartja”, retteg attól, hogy mi lesz, ha Dobrev Klára nyeri az előválasztást - idézi Márki-Zay Péter Jelennek adott interjúját az Index.

„A különbség a fél évvel ezelőtti helyzet és a mostani között az, hogy akkor Karácsonyék úgy gondolták, simán hozzák ezt az előválasztást, s már az első forduló után az élen állnak majd. Most ezt már egyáltalán nem vehetik biztosra” - fogalmazott a miniszterelnök-jelölt, aki az interjúban azt is elárulta, ha nem jut tovább az első fordulóból, Karácsony Gergelyt támogatja majd a továbbiakban.

Márki-Zay szerint a Fidesz számára a legkényelmesebb jelölt a Dobrev Klára lenne, neki ugyanis a hódmezővásárhelyi polgármester szerint esélye sincsen arra, hogy leváltsa Orbánt: „akik le tudnák váltani Orbán Viktort, lusták vagy elkényelmesedtek, és nem dolgoztak ezen, velük szemben pedig ott van Dobrev Klára, akinek nincs esélye leváltani a kormányfőt, viszont szorgalmas és aktívan kampányol” - fejtette ki véleményét.

A politikus úgy látja, a DK felfelé ívelésében óriási szerepe van a Jobbiknak:  „Májusban még úgy nézett ki, hogy vége a DK-nak. Ám a Jobbik ebben a pillanatban fölállt, átsétált a DK-hoz, s ezzel megmentette. Vagyis Gyurcsány Ferencet most Jakab Péter mentette meg Karácsonytól, pontosan úgy, ahogy négy évvel ezelőtt az MSZP egyes vezetői Botka Lászlótól” - magyarázta.

Márki-Zay azt is elárulta, szerinte hol hibázott nagyot Karácsony Gergely:  „Ő eddig - már a habitusánál fogva is - a béketeremtésre fűzte föl a kampányát, de az előválasztáson a legaktívabb ellenzékiek fognak szavazni. Itt épp a konfrontáció a hatásos eszköz, vagyis a stratégiáját módosítania kell” - mondta, majd hozzátette: a főpolgármestert már hónapok óta támagdja a kormánypárti média, sőt a budapesti kerékpársávok miatt a DK-nak is van támadási felülete vele szemben.

Mindeközben a Mindenki Magyrarországért Mozgalom elnöke már összegyűjtötte az ellenzéki előválasztáson való indulásához szükséges aláírásokat: becslések szerint már több mint 30 ezernél tart Márki-Zay. Az aláírások hivatalos összesítésére vasárnap este került sor.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató