2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kolumbusz szobrát őslakos nőkére cserélik az USA-ban

Őslakos nőknek emelt emlékművet állítanak Kolumbusz Kristóf szobra helyére Mexikóváros központjában – közölte Claudia Sheinbaum, a mexikói főváros polgármestere.

A baloldali politikus az olasz felfedezőnek az amerikai kontinens gyarmati történetében játszott vitatott szerepével indokolta a döntést.

Sheinbaum ugyanakkor elmondta, hogy Kolumbusz Kristóf szobra nem fog végképp eltűnni a városból, hanem egy kevésbé frekventált helyre a Polanco kerületben található Amerika-parkba helyezik át.

Az őslakos nőknek emelt emlékmű az év végéig fog elkészülni és a Tlalli nevet fogja viselni, ami földet jelent az azték náhuatl nyelven.

A Kolumbusz-szobor 1877 óta ékesítette a Paseo de la Reforma sétányt. Az emlékművet már tavaly októberben eltávolították azzal az indoklással, hogy restaurálni fogják. Nem sokkal korábban baloldali szervezetek azzal fenyegettek, hogy október 12-én ledöntik talapzatáról. Az amerikai kontinens számos országában ezen a napon ünneplik Kolumbusz Kristóf érkezését 1492-ben az új világba.

Kolumbuszt Kristófot (1451-1506) emlegetik Amerika felfedezőjének. Ugyanakkor több bírálat is érte, mivel az őslakosokkal szembeni erőszak, illetve a transzatlanti rabszolgakereskedelem jelképének tekintik őt.

A kolumbiai kormány egyébként júniusban jelentette be, hogy eltávolíttatta Kolumbusz Kristóf és I. Izabella kasztíliai királynő bronz emlékművét a főváros, Bogotá El Dorado nemzetközi repülőterének közeléből, miután az őslakosok megpróbálták ledönteni a szobrokat.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató