2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ma kezdődött meg a hat éve történt terrortámadások büntetőpere Párizsban

Szerdán kezdetét veszi a 2015. november 13 -i terrortámadások büntetőpere a francia fővárosban: a tanúk közt ott lesz François Holland exelnök is. A vádlott, Salah Abdeslam jövő januárban kerülhet a bírói testület elé. A per időzítése azért is érdekes, mert az Egyesült Államokban ezen a héten emlékeznek meg a 2001. szeptember 11-én történt merénylet huszadik évfordulójáról.

Ma kezdődött meg a 2015. november 13-i terrortámadások büntetőpere, érdekes egybeesés, hogy a tárgyalás ugyanazon a héten indul a francia fővárosban, amikor az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-i terrortámadás huszadik évfordulójára emlékezik.

A francia liberális Le Monde szerint bár kockázatos a két terrorcselekményt összehasonlítani, az mégis megállapítható, hogy a dzsihadista ideológia gyilkos és totalitárius megszállottságával szemben más válaszokat ad az Egyesült Államok és Európa: míg az USA titkos CIA-börtönökkel és a guantanamói katonai fogolytábor létesítésével próbált harcolni ellene, addig a most kezdődő párizsi tárgyalás egyrészt azt a cél kell, hogy szolgálja, hogy bemutassa: minden esetben a törvény eszközeivel kell a terrorizmus ellen fellépni – írja a Magyar Nemzet.

A büntetőper egyébként akár kilenc hónapig is eltarthat: a hatalmas médiaérdeklődés közepette zajló folyamatra a francia törvényszék épületében, a Palais de Justice külön erre az eseményre létesített termében kerül majd sor. a hatalmas médiaérdeklődés közepette zajló folyamatra a francia törvényszék épületében, a Palais de Justice külön erre az eseményre létesített termében kerül majd sor.

A 130 áldozatot követelő eseményekkel összefüggésben rövidesen az is bizonyítást nyerhet, hogy Abdeslam igazat mondott-e, amikor 2018-ban azzal érvelt, hogy meggondolta magát, végül emiatt nem robbantott a Stade de France stadionnál. Szakértők egy része ugyanakkor állítja, hogy a most harmincegy éves iszlamista robbanómellénye valamiért nem működött, és a szerepének csökkentése érdekében ejthette el a mondatot, miszerint nem is akart robbantani.

Ugyanakkor Abdeslamról bebizonyosodott, hogy kapcsolatban állt az ISIS terrorszervezettel, miután az vállalta a felelősséget a támadásért. A gigapernek összesen húsz vádlottja van: Abdeslamon kívül a többiek a belga–francia terrorsejt szállításában, közvetítésében jutottak szerephez. Hárman közülük egyébként most is szabadlábon, rendőri felügyelet alatt vannak.

Közben a napokban bejárta a francia nyelvű sajtót egy rádiófelvétel, amelynek tanúsága szerint Abdeslam és társai közvetlenül a 2015-ös merényletek után, de még az elfogásuk előtt interjút adtak a belga RTBF rádiónak, kifejezve felháborodásukat az akkori terrortámadás következtében szinte azonnal életbe léptetett határellenőrzések miatt. A most megtalált archív felvételen Charlotte Legrand  Abdeslammal és két társával, Mohamed Amrival és Hamza Attouval készített interjút 2015. november 14-én reggel egy belga–francia határállomáson. Arra a kérdésre, hogy mit gondolnak azokról a határállomásokról, amelyeket a terrortámadások után a gyanúsítottak felkutatására hoztak létre, azt mondták, most vannak túl a harmadik ellenőrzésen, és őszintén szólva túlzásnak tartják.

Furcsa módon kicsit bűnösnek éreztem magam. Akkor még nem álltak rendelkezésemre olyan információk, hogy felismerjem Abdeslamot. De nemcsak nekem, hanem a rendőrségnek sem.

– magyarázta később Charlotte Legrand riporternő.

A mostani per során a hatóságok előzetes közlése szerint azt is feltérképezik majd, hogy a dzsihadisták egy része pontosan milyen útvonalakon jutott Európába.

Ismert, hogy Abdeslam a merényleteket megelőzően Magyarországon is járt. 2015 szeptemberében a migrációs hullámmal érkezett, és három majdani terroristát is Nyugat-Európába fuvarozott Budapestről. Úgy tudni, összesen három alkalommal utazhatott hazánkba a párizsi és a brüsszeli támadások előtt. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató