2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Orbán Viktor: Magyarország és Szerbia megvédi Európát és Németországot

A migráció kérdésében mi nem engedhetünk, az lehetetlen, hogy menekülttábort csináljanak Magyarországól

– mondta Orbán Viktor a szerdai magyar–szerb kormányzati csúcstalálkozó után. Ezen főként az illegális bevándorlás megállításáról, Szerbia uniós integrációjáról és a két ország gazdasági kapcsolatairól egyeztettek a kormányfők, valamint kitértek arra is, hogy a két ország politikai együttműködése történelmi léptékkel mérve is kiváló az elmúlt években, gazdasági szempontból pedig Magyarország Szerbia egyik legfontosabb partnere. A találkozó zárásaként Szijjártó Péter és szerb kollégája együttműködési megállapodást írt alá a két ország között.

Orbán Viktor a szerb kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: meg kell védeni Európát, mert az amerikai kudarc Afganisztánban olyan helyzetet idézett elő, amelynek révén több milliós migránshullám is bekövetkezhet a következő időszakban, és ha ez szárazföldi útvonalon történik meg – ami szerinte a legvalószínűbb –, akkor ez Szerbiát és Magyarországot rendkívül nehéz helyzetbe fogja juttatni. Hozzátette: akik a migrációt korábban támogatták – kormányok, NGO-k, Soros-szervezetek –, most ugyanúgy támogatják, támogatnák az Afganisztánból érkező migrációt, ez azonban élesen ellentétben áll Magyarország és Szerbia érdekével.

Magyarország azért is elkötelezett “ezer százalékig” Szerbia európai uniós tagsága mellett, mert enélkül Európa belső részeinek biztonsága sem garantálható

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

SEMMILYEN ELISMERÉSRE ÉS HÁLÁRA NEM SZÁMÍTHATUNK

Védjük Szerbiát, védjük Magyarországot, védjük magunkat, de mindannyian tudjuk, hogy ezek a migránsok nem Szerbiában és nem Magyarországon akarnak élni, ezek Németországba igyekeznek, ezért, amikor most megvédjük magunkat, mint oly sokszor a történelem során, egyben Európát, elsősorban Németországot is védjük, és ez akkor is így van, ha semmilyen elismerésre, és hálára pedig végképp nem számíthatunk

– fogalmazott a miniszterelnök.

Úgy vélte: a történelmi példák azt mutatják, hogy amikor veszély fenyegette Európa belső részét, és meg kellett védeni Európát, akkor “sosem siettek a segítségünkre”, hanem ütközőzónává nevezték ki ezt a térséget.

A NÉMETEK ÁLLANDÓAN HÁTBA LŐTTEK BENNÜNKET

Ezt csinálták évszázadokon keresztül. És semmi jelét nem látom annak, hogy ez a gondolkodásmód megváltozott volna

– jelentette ki. Úgy értékelt: Magyarország úgy védte meg a németeket a 2015-ös válság során, hogy közben

a németek állandóan hátba lőttek bennünket jogállamisági eljárással és a kerítésépítéssel kapcsolatban is. Magunkra számíthatunk, de elég erősek vagyunk, hogy ennek a kihívásnak meg tudjuk felelni és meg is oldjuk

– jelentette ki.

Orbán Viktor leszögezte:

lehetetlen, hogy menekülttábort csináljanak Magyarországból vagy Szerbiából. Az lehetetlen, hogy itt hotspotokat hozzanak létre. Az lehetetlen, hogy itt a biztonsági kérdések kiszorítsák a gazdasági fejlődés kérdését, ezt egyszerűen nem engedhetjük meg.

CSÚCSPONT

A szerb kormányfő országaink gazdasági kapcsolatait emelte ki, kitérve arra is, hogy az elmúlt hét évben rendkívül sikeressé vált az együttműködés Magyarország és Szerbia között. A magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón Orbán Viktor kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Ana Brnabić kiemelte: a megállapodás a kétoldalú stratégiai partnerségről a csúcspontja az eddigi közös munkának, amelyet 2014-től, az első együttes kormányülés óta folytattak. Ennek eredményeként írhatták alá most az egyezményt és több más megállapodást is – mutatott rá.

Hangsúlyozta: Szerbia elkötelezett amellett, hogy tovább mélyítsék a kétoldalú kapcsolatot és barátságot. A szerb kormány egyetlen más ország kormányával sem tartott annyi együttes ülést, mint a magyarral, és a kétoldalú együttműködésük rendkívül sikeres.

A szerb kormányfő köszönetet mondott Magyarországnak az országa európai uniós csatlakozásához nyújtott támogatásért. A Magyarország által biztosított szakmai segítségről is írtak alá most megállapodást – emlékeztetett, hozzátéve: korábban már megállapodtak a külképviseletek és nagykövetségek infrastruktúrájának közös használatáról; ez is mutatja a magyar–szerb együttműködés hatékonyságát.

Forrás: PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató