2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Tíz év börtönre ítélték a volt DK-s politikust, Kőrös Gusztávot

A Pécsi Ítélőtábla másodfokon kimondta, hogy Kőrös Gusztáv nyolc társával együtt bűnszervezetben csapott be vállalkozókat, 168,5 millió forintot keresve rajtuk.

A Pécsi Ítélőtábla másodfokon kimondta, hogy Kőrös Gusztáv nyolc társával bűnszervezetben csapta be a vállalkozókat és keresett rajtuk 168,5 millió forintot. Így az első fokú ítéletnél súlyosabb büntetést, tíz év szabadságvesztést szabtak ki rá  – számolt be a Magyar Nemzet.

Minisztériumi tisztviselőnek adta ki magát

Kőrös még 2017-ben magas rangú minisztériumi tisztviselőnek adta ki magát, aki vállalkozókat megtévesztve, pénz ellenében állami támogatásokra benyújtott pályázatok kedvező elbírálásához ajánlotta fel állítólagos befolyását. Az eredményes megtévesztéshez társaival a külsőségeket – például megkülönböztető fényjelzést használó személygépkocsikat, kommandósnak öltözött kísérőket – is megszervezték.

Az elkövetői csoport más tagjai a kenőpénz átadására hajlandó vállalkozók felkutatásában, illetve a kapcsolattartásban működtek közre.

Mint ismert Kőrös Gusztáv és 13 társa ellen a Somogy Megyei Főügyészség még 2018 júniusában emelt vádat. 

TEK-eseknek adták ki magukat

A vád szerint a magát államtitkárnak, illetve minisztériumi dolgozónak kiadó Kőrös vezette bűnbanda a rászedett vállalkozóktól 168,5 millió forintot csalt ki arra hivatkozva, hogy a pénzeket uniós pályázatok elnyerése érdekében hivatalos személyeknek juttatják.  A vádirat szerint előfordult, hogy Kőröst a tárgyalásokra a

TEK gyakorló-egyenruhájához hasonló ruházatban kísérték el az emberei, akiknek valódinak látszó – valójában airsoft – fegyvereik voltak. 

Végül a banda elfogására valódi TEK-es felszámolóegység vonult ki. Kőrös Gusztávot 2020 februárjában nyolc év börtönre ítélte első fokon a Kaposvári Törvényszék, míg több társa is börtön-, illetve pénzbüntetést kapott. A Pécsi Ítélőtábla most másodfokon tíz év börtönre súlyosította Kőrös ítéletét, akit tíz évre eltiltott a közügyek gyakorlásától is.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató