2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Újabb milliárdos “kérdések” Cseh Katalinék cégbirodalma körül!

Újabb botrányos pályázatok tűntek fel Cseh Katalinék nyomdamutyija kapcsán. Mint ismert, a momentumos politikushoz köthető körök EU-s támogatások százmillióit, milliárdjait tették zsebre, többek között a budapesti olimpiára is hivatkozó pályázatoknak köszönhetően, mindezt úgy, hogy pártjával együtt Cseh Katalin is a sportesemény ellen kampányolt. A politikus ügyében a NAV és az OLAF is nyomozást indított, azonban az elszámoltatást és a korrupcióellenességet zászlaján lobogtató párt – a baloldali médiával együtt természetesen – továbbra is mélyen hallgat az ügyben.

Szécsényben is hatalmasat kaszáltak annak a nyomdaipari céghálózatnak a tagjai, amelyek a momentumos Cseh Katalinék köré szerveződtek. Az újabb botrányos ügyletre a Magyar Nemzetolvasója hívta fel a figyelmet. Az már korábban kiderült, hogy a Momentum európai parlamenti képviselőjének köréhez bőven jutott az uniós támogatásokból. Mint köztudott, a korábban általa jegyzett Pannónia Nyomda Kft. és a társasággal azonos fióktelepeken, illetve székhelyeken működő további nyomdaipari cégek – szisztematikusan együttműködve – az elmúlt években összesen több mint 4,8 milliárd forintnyi EU-s támogatással gazdagodtak.

Az csak a hab volt a tortán, hogy a Cseh Katalin által aláírt egyik pályázat szövege arra a budapesti olimpiai pályázatra hivatkozva kért támogatást, amelynek megfúrásában az EP-képviselőnek komoly szerepe volt. A cégcsoport tagjai elsősorban a Vác, Nádas utca és a Szirák, Jókai utca 41. – ez utóbbi egy családi ház – szám alatt folytatták tevékenységüket, legalábbis a pályázati anyagok és a cégiratok alapján.

A céghálózat működését leleplező információk megjelenését követően a Magyar Nemzet szerkesztőségénél jelentkezett valaki, aki további értékes információkkal szolgált. Felhívta ugyanis a lap figyelmét arra, hogy a sajtó méltatlanul keveset foglalkozott Szécsény városával, ahol a vállalkozások 1,5 milliárd forintot meghaladó támogatást kaptak a Rákóczi út 125. szám alatti ingatlanra. Vélhetően senki nem lepődik meg azon, hogy ezen a címen is felbukkan majdnem az összes cég, Cseh Katalinék pedig valamiért fontosnak tartották, hogy a már említett Pannónia Nyomda Kft. is „ideköltözzön”. Az említett ingatlan tulajdonosa egyébként a pályázatok benyújtásakor az Unilever Kft. volt, azonban 2019 augusztusa óta ezt az épületet már a helyi önkormányzat birtokolja.

Aki valaha foglalkozott EU-s pályázatokkal vagy legalábbis kicsit is ismeri ezt a világot, könnyen megértheti, hogy egyes vállalkozások miért akarnak Nógrád megyében „működni”. Az elmaradt régió fejlesztése ugyanis különösen magas támogatási aránnyal bír, így minimális önerő befektetésével jóval nagyobb összegeket lehet bezsebelni. A probléma tehát nem azzal van, ha valaki fejleszteni, kutatni, bővíteni szeretne, hivatkozva az ott élők érdekeire. A gond ott kezdődik, amikor a társaságok a vállalásaikat figyelmen kívül hagyva csupán a pénzt veszik fel, miközben nem csinálnak semmit. 

A Magyar Nemzet értesülései szerint a szécsényi telephelyen az említett társaságok soha nem dolgoztak, a szóban forgó pályázatok megvalósulásának pedig egyelőre nyoma sincs. Ez már csak azért is figyelemreméltó körülmény, mert a pályázatok jelentős részének megvalósítási határideje már lejárt.

Felmerül a kérdés: mi történt vagy mi nem a szécsényi Rákóczi út 125. szám alatt az elmúlt öt évben, kik vettek részt az ügyletekben, az önkormányzat tudott-e a fejlesztésekről, illetve Cseh Katalinék mire költötték a támogatást?

– teszi fel a kérdést a lap.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató