2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Újra az egyházat támadja Vadai Ágnes

A Demokratikus Koalíció kezdeményezi, hogy állítsanak fel egy kormányzati vizsgálóbizottságot, amelynek az lenne a feladata, hogy feltárja a katolikus egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaéléseket – jelentette be a DK frakcióvezető-helyettese. Vadai Ágnes eközben párhuzamot vont  a Magyar Katolikus Egyház és az Orbán-kormány között. A Gyurcsány-párt alelnöke természetesen  a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére időzítette szélsőséges kijelentéseit.

Vadai Ágnes keddi online sajtótájékoztatóján felelevenítette, Ferenc pápa 2013-ban zéró toleranciát hirdetett az egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaélések ellen. Az egyházfő 2019 februárjában egy csúcstalálkozót is összehívott a Vatikánban, aminek eredményeként felkérték a püspöki konferenciákat, hogy dolgozzanak ki irányelveket a szexuális visszaélések kezelésére – tette hozzá. Ezt követően a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia összesen egy közleményt adott ki, amiben az egyház bocsánatot kért a névtelen áldozatoktól – közölte a képviselő. Ez egy fontos első lépés, de a bocsánatkérés csak akkor ér valamit, ha azt is megígérik, hogy ilyesmi soha többé nem fordulhat elő senkivel – tette hozzá. Ehhez azonban őszintén fel kell tárni a múltat, át kell alakítani a bűnös struktúrákat – jelentette ki a politikus.

Nemcsak egyéni bűnökről van szó, hanem a rendszer hibájáról is, mert az Orbán-kormánnyal összefonódó Magyar Katolikus Egyház nem tartotta fontosnak kivizsgálni az egyházi személyek által elkövetett szexuális erőszak problémakörét

– állította Vadai Ágnes. Őszintébb, nyíltabb kommunikációra, az ügyek kezelésének átláthatóságára lenne szükség. Jelentősen növelné az áldozatok bizalmát, ha az elkövetők világi bíróságon is felelnének tetteikért, és akár börtönbe is kerülhetnének – mondta a frakcióvezető-helyettes.

Forrás: PS, MNO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató