2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Brit tudósok: Orbán főbűne, hogy konzervatív, antiliberális, nacionalista, keresztény Európát épít

Régóta nem volt olyan fontos magyar vezető Európában, mint Orbán Viktor – ezt mondta az Euronewsnak adott interjúban Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem történészprofesszora.

A brit történész szerint a magyar kormányfő a másik Európa, a nacionalista, antiliberális erők vezetőjéve vált és egyben aggódását fejezte ki, miszerint az orbáni illiberalizmus veszélyt jelentene az Európai Unióra.

Garton Ash állítása szerint Orbán becstelenül okosan használja a szuverenitás kérdését, hiszen Brüsszel ellen kampányol, miközben eurómilliárdokat vesz fel a közös kasszából és az előnyök miatt az unió tagja marad. A professzor az Európai Unió alapértékeire vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, ezeket az alapszerződésben rögzítették ugyan, de a pontos meghatározásukra csak ezután került sor. Szerinte ki kell állni az értékekért, amelyeket most „olyan országok, mint Magyarország és Lengyelország”, súlyosan megsértenek. Timothy Garton Ash ezután rögtön rátért arra, hogy miként lehetne fellépni Orbán Viktorral szemben, aki az „Állítsuk meg Brüsszelt” szlogennel, az EU ellen kampányolva sorra nyeri a választásokat.

A hatékony válasz kulcsa: az értékek Európája és a pénz Európája közötti kapcsolat megteremtése. Ezt az Európai Unió eddig nem tudta megtenni

– vélte a történész, hozzátéve, felháborító, hogy az Európai Uniónak van olyan tagállama, amely már nem demokrácia, és továbbra is kapja az uniós forrásokat.

Kérdésre válaszolva Timothy Garton Ash azt mondta, hogy az orbáni illiberalizmus veszélyt jelent az Európai Unióra, miközben leszögezte, hogy hosszú utat kellene megtennünk vissza az időben, hogy találjunk egy olyan magyar vezetőt, aki ennyire fontos volt az európai történelemben.

És ez azért van, mert ő lett a szimbolikus vezetője egy másik Európának. A konzervatív, antiliberális, nacionalista, keresztény, szociálisan konzervatív Európának […]. Tehát nem csak egy közepes méretű tagállamot képvisel az Európai Unióban. Nagyon fontos tendenciát képvisel az egész Európai Unióban

– fogalmazott a történészprofesszor. Timothy Garton Ash arra is kitért, hogy mi a helyzet a szuverenitás kérdésével, amelyre a magyar kormányfő rendszerint hivatkozik.

Ott volt a britek őszinte hülyesége, ők azt mondták, hogy nagyobb szuverenitást akarnak, és kiléptek az Európai Unióból. És ott van Orbán Viktor Magyarországának becstelen okossága. Ő nagyobb szuverenitásról beszél, de az előnyök miatt az EU-ban marad. Tehát bizonyos értelemben a britek hülyesége és az, hogy kiléptek az unióból, őszintébb volt

– vélte Timothy Garton Ash.

A történész szóbahozta a német kancellári tisztségről hamarosan leköszönő Angela Merkelt is. Szerinte a történelemkönyvekben egy egész fejezet szól majd róla, nem csak egy oldal, bár a mérleg vegyes lesz. Ő a valaha volt legjobb Németországot személyesíti meg, polgári, mérsékelt, liberális, nőies, mind pozitív értelemben – a tudós szerint. De a bűnei között sok a mulasztás, kezdve azzal, hogy nem sikerült határozottan reagálnia az euróövezeti válságra. Reformok maradtak el belföldön és külföldön. Hiányzott a hatékony európai külpolitika – sorolta a történész, hozzátéve azt is, hogy szerinte Angela Merkel tehet arról is, hogy “drasztikusan leépültek” az európai értékek hazánkban. Hiszen német kancellárként volt hatalma megállítani ezt a folyamatot, de nem tette meg. Nem használta ezt az erőt. Szóval vegyes a hagyatéka – mondta Timothy Garton Ash.

Forrás: PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató