2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Kunhalmi: meggyőződésem, hogy ezt a fideszes politikai garnitúrát soha többé nem szabad a hatalomba visszaengedni

A Szovjet lány elmondta a véleményét a jövő évi választásokról és az azt követő időszakról.

A megszűnés felé zakatoló MSZP társelnöke ezt gondolja:

„Az előválasztás más jellegű, mint a 2022. áprilisi országgyűlési választás, azonban már ekkor figyelembe kell venni, hogy szavazatunk leadásakor perspektivikusan, hosszabb távra kell gondolkodnunk. A tartós koalíciós kormányzást nemcsak egy ciklusra, hanem minimum nyolc évre kell fenntartani, legalább ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a mostani politikai rendszer képviselői ne kísérelhessék meg autoriter berendezkedésük visszaállítását. Sokszor elmondtam: meggyőződésem, hogy ezt a fideszes politikai garnitúrát soha többé nem szabad a hatalomba visszaengedni.

Ez azt is jelenti, hogy ilyen rendkívüli helyzetben elkerülhetetlen a túllépés a saját preferenciákon, mert az alapvető cél Orbán Viktor kormányának leváltása és a NER felszámolása. Ezért olyan miniszterelnök-jelöltet kell támogatnunk, aki egyszerre képes a választás napján a demokraták széles közösségét megszólítani, és a hat demokratikus pártot összefogva tartósan a koalíciós kormányzást is biztosítani.

A jelöltek közül e követelményeknek jelenleg csak egyetlenegy személy, Karácsony Gergely felel meg, aki a közvélemény-kutatási adatok szerint is a legintegratívabb személyiség. Míg Jakab Pétert a kisebb településeken, Dobrev Klárát pedig főként a megyei jogú városokban támogatják, Karácsony Gergely nemcsak a fővárosban, hanem az ország valamennyi településkategóriájában kiegyensúlyozottan élvezi az ellenzéki szavazók bizalmát, vagyis a legkevésbé elutasított.

Hosszabb idő szükséges ahhoz is, hogy a NER által okozott károkat felszámoljuk. Csak erős és széles társadalmi támogatottságot élvező miniszterelnök és kormánya képes arra, hogy felszámolja a szociális válságot, megoldja az oktatás és az egészségügy jelenleg kritikus helyzetét, megvalósítsa jóvátételi programját és végigvigye az elszámoltatást. De mindehhez egység kell. Nem véletlen, hogy ma jobban félnek a demokratikus ellenzéki szavazók attól, hogy a hat párt által alkotott koalíció szétesik, mint attól, hogy Orbán milyen oligarchákat hagy ránk. Az összefogás szétesése esetén ugyanis Orbán Viktor gyorsabban visszatér a hatalomba, mint gondolnánk, s még erősebbé válik. Karácsony Gergely a fővárosban már bizonyította, és napról napra bizonyítja integráló erejét, kompromisszumkészségét.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató