2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Újabb szobordöntéssel kedveskedik Amerika a BLM-nek

131 évvel a felállítása után ledöntöttek Robert E. Lee tábornok lovasszobrát Richmondban.

Eltávolították Robert E. Lee tábornoknak, az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a déli csapatok főparancsnokának az óriás lovasszobrát szerdán Virginia állam fővárosában, Richmondban, miután az állam kormányzója elrendelte annak végleges lebontását.



A hét méter magas, tizenkét tonnás bronz lovasszobrot, amelyet Marius-Jean-Antonin Mercie francia szobrász készített 1890-ben, helyi idő szerint reggel kilenc óra körül daruval emelték le a több mint 13 méter magas talapzatáról. Mindezt 131 évvel az után, hogy a Konföderáció – az Egyesült Államok déli tagállamai által létrehozott államszövetség – korábbi fővárosában felállították.


A szobrot szétvágták a könnyebb elszállítás érdekében, de végső sorsa még nem világos. Várhatóan csütörtökön eltávolítják az emelvényen található emléktáblákat is, valamint kicserélik a talapzatban található időkapszulát, amelyben állítólag Lee tábornok egyik kabátgombját is megtalálták. A tiltakozó graffiti feliratokat tartalmazó emelvényt egyelőre nem bontják el.

Ralph Northam, Virginia állam demokrata kormányzója még 2020 júniusában jelentette be a szobor eltávolításának tervét, tíz nappal az után, hogy George Floyd rendőri erőszak áldozata lett. Virginia állam legfelső bírósága múlt héten utasította el azt a két bírósági keresetet, amelyek kifogásolták és ellenezték a szobor eltávolítását.

Richmondban korábban már több mint egy tucat konföderációs szobrot távolítottak el, de Virginia állam döntéshozó köztisztviselői tavaly nyárig ellenálltak a Lee tábornok lovasszobrának eltávolítását követelő hangoknak. Ez azonban gyökeresen megváltozott a faji, etnikai és társadalmi igazságossági kérdések radikális újragondolását hirdető országos mozgalom, a Black Lives Matter (BLM, a Fekete Életek Számítanak) újbóli megerősödésekor, amelyet George Floyd 2020. május 25-i halála váltott ki.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató