2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Dobrev: Ma már nem hívnánk meg Putyint egy vacsorára

Gyurcsány felesége bírálta a kormány keleti nyitását és ezt egészen másnak nevezte, mint amikor Gyurcsány Ferenc alakított ki szívélyes viszonyt Vlagyimir Putyinnal, akit a házukban is fogadtak.

Arról beszélt, hogy 2008-09-ig demokratikusan politizált az orosz elnök, szívesen tárgyaltak is vele nyugat-európai politikusok, olykor részt vett az EU tanácskozásain is. A helyzet azonban a gazdasági válság hatására megváltozott, Putyin hatalma meggyengült, ezért eldöntötte, hogy nem lesz demokrata, elcsalták a dumaválasztásokat, elhallgattatták a független médiát. Ehhez hasonló egyébként Orbán politikai pályája is – mondta. 



Ma már nem hívnák meg Putyint egy vacsorára.

Paks 2-ről kijelentette, 2010 előtt csak abban volt egyetértés, hogy indítsunk el egy folyamatot, és nézzük meg, szükség van-e atomenergiára Magyarországon. A klímaválozás visszahat a technológia fejlesztésre, ezért megállítanák az új atomerőmű-beruházást, hiszen nincs szükség rá, és az első rendszer kifutása után leállítanák az atomenergia-termelést. Ezt meglépték a németek is, és létrejött egy új iparág – közölte. Ezért nem ért egyet a hosszú távú gázszerződéssel sem, és a megállapodás tartalmától függ, hogy kezdeményezné-e a felmondását..



Kínával kapcsolatban azt mondta, a hatalmas barátsággal – a Fudan egyetemmel, a Belgrád–Budapest-vasútvonallal, illetve azzal, hogy már szinte mindenünket odaadtunk nekik ész és értelem nélkül, elvtelenül – még annyit sem értünk el, hogy növekedett volna az exporunk az ázsiai országba. Pedig nagyon sokat feláldozott annak érdekében a magyar kormány – az euroatlanti kapcsolatrendszerét, az ország tekintélyét –, hogy kedvére tegyen Kínának. A Fudan egyetem nem maradhat, legfeljebb az képzelhető el, hogy saját pénzükből hoznak létre felsőoktatási intézményt – zárta az interjút Dobrev Klára. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató