2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Újabb DK-s politikus hagyta ott Gyurcsányékat: Varju László fenyegette az önkormányzati képviselőt

Kilépett a Demokratikus Koalícióból a párt tatabányai önkormányzati képviselője.

Hoffer Dávid a közösségi oldalán jelentette be döntését. Azt írta, mára vállalhatatlanná vált számára a közös munka. Jó ideje a véleményére sem voltak kíváncsiak a városi ellenzéki pártszövetségben, amikor pedig máshogy szavazott, mint ahogy elvárták tőle, Varju László, a DK alelnöke hívta fel, hogy megfenyegesse. Hiába magyarázta, hogy azért nem támogatta a polgármestert, mert az ki akarja fosztani a várost és most működőképesség a tét, a DK öklének válasza annyi volt: “Na és? Neked az a dolgod, hogy úgy szavazz, ahogy a pártelnököd mondja. Tudunk együtt dolgozni, vagy nem?”

Szűcsné Posztovics Ilona, DK-val szimpatizáló független, ellenzéki pártok által támogatott tatabányai polgármester ámokfutása nem először kerül az országos sajtóba. A városvezető teljes ellenzéki nagykoalíciót vezet, benne minden számottevő ellenzéki párttal a Jobbiktól, az MSZP-n át a DK-ig. A szövetség pajzsán már korábban keletkeztek repedések, amelyek akkor kezdtek árkokká mélyülni, amikor ez év januárjában Szűcsné komoly megszorításokba és átszervezésekbe kezdett.

Január végén az Index már arról cikkezett, hogy megreccsenhet Tatabányán a városvezetés, amelynek hátterében sokan a DK erőszakos nyomulását és az MSZP kiszorítását látják.

TISZTOGATÁS

Az összefogáson belüli kiszorítósdi áldozata lett Fekete Miklós, az MSZP helyi politikusa. Akkori sajtóinformációk szerint eredetileg ő lett volna az összellenzéki jelölt, aki Gyurcsányék nyomására lépett egyet hátra. Posztovics lett a befutó, Fekete viszont alpolgármesterként és az Összefogás frakcióvezetőjeként állhatott a második sorba. Aztán a cégek felügyelőbizottságaiból hívtak vissza 9 főt, minden egyéb párt soraiból,  kivéve a DK-t.

A tisztogatást Posztovics akkor a szükséges megszorításokkal indokolta. Nem elhanyagolható részlet, hogy nagykoalíció ide vagy oda, az Összefogásnak nincs többsége a testületben, ezért bizonyos kérdésekben kénytelenek együttműködni a Fidesz-frakcióval. Ebből viszont az lett, hogy ellenzéki politikusok ott Tatabányán egymást nevezik Fidesz-kollaboránsnak.

GOMBNYOMOGATÓNAK KELLETT CSAK

Az Összefogás-frakciót Nagy Béla hagyta el először, aki állította, hogy fél évvel a választások után a polgármester már szóba sem állt velük.

Hoffer Dávid DK-s önkormányzati képviselő hasonló indokokkal most jelentette be a távozását, de nem csak a frakcióból, hanem a pártból is. Facebook-posztjában azt írta, rá már csak szavazógomb nyomkodó automataként számítottak, de ebben nem volt partner. Úgy szavazott, ahogy a lelkiismerete diktálta, és ezért meg is kapta a magáét.

A polgármester az édesanyján állt bosszút a máshogy szavazásért. Majd Varju László, a DK alelnöke hívta fel fenyegető hangon.



A PÁRT ÖKLE ODACSAP

Amikor Varju László – a DK alelnöke – felhívott, hogy fenyegető hangnemben a szavazatom megváltoztatására utasítson, jeleztem neki ezt a problémát. Ő erre azt válaszolta, hogy őt nem érdekli az én anyám. A Polgármestert kell támogatni mindenáron. Majd amikor elmagyaráztam, hogy a város működőképessége van kockán, és Ilona ki akarja a várost ezzel fosztani, egy döbbenetes válasz érkezett:

“NA ÉS? NEKED AZ A DOLGOD, HOGY ÚGY SZAVAZZ, AHOGY A PÁRTELNÖKÖD MONDJA! TUDUNK EGYÜTT DOLGOZNI, VAGY NEM?”

Én megismételtem, hogy itt nem az én anyámról, hanem vállalhatatlan, a DK-hoz méltatlan módszerekről van szó. Neki ezek a módszerek nem bizonyultak vállalhatatlannak és csak azt hajtogatta, hogy Ilona a mi (értsd: a DK) polgármesterünk, ezért nekem nem térhet el a véleményem az övétől. Én azonban gondolkodó ember és nem szavazógép vagyok. Így aztán nekem kellett lépnem és elhagynom azt

a pártot, amely szavakban demokrata, tetteiben pedig diktatórikus!

– írta Hoffer Dávid.

BETARTÁS

A DK az Összefogáson belüli erőszakos nyomulása, a helyi erők semmibevétele és titkos háttéralkuk miatt már érte komoly veszteség a Gyurcsány-pártot. Nemrég Katanics Sándor, a veszprémi DK elnöke, önkormányzati képviselője hagyta el a DK-t. Veszprémben már mindenki tudja, hogy Katanics lett volna az erős, esélyes ellenzéki jelölt, a DK vezetése azonban az ő és a veszprémi DK tudta nélkül és akarata ellenére egy névtelen, ismeretlen ügyvéd indításáról döntött az előválasztáson. Amikor pedig Katanics a szövetségben résztvevő más párt támogatásával mégis megmérette volna magát, nem regisztrálták az előválasztásra. Azt beszélik, ennek oka az, hogy az MSZP színeiben induló Mesterházy Attilának kell befutónak lennie…
 
Szintén friss törés a Demokratikus Koalícióban, hogy Szabolcs megyében a párt teljes megyei vezetését elveszítették, ott is komoly vérveszteséget jelentő kilépések okán.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató