2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Donáth a legsötétebb kommunista időket idéző szöveget adott elő az ATV-ben

Donáth Anna a legsötétebb kommunista időket idéző szöveget adott elő az ATV-ben. Brüsszel pedig (még) nem Moszkva, de mint látjuk, igény azért volna rá.

„Az Európai Unió nem ellenünk, hanem értünk keménykedik a magyar kormánnyal”

– ezzel a gondolattal hív minket időutazásra a momentumos Donáth Anna. Aki – habár keveset büszkélkedik ezzel, de – harmadgenerációs politikus a családban. Donáth nagypapa, a Ferenc, 1951-ig a Rákosi-titkárság vezetője, Donáth László, az apuka pedig négy évvel a rendszerváltoztatást követően máris a posztkommunista MSZP országgyűlési képviselője lesz.

Azt ugyan nem tudjuk, hogy Anna innen, a családból hozza-e az időutazás vágyát, azt azonban igen, hogy ez az

„érted jöttünk, elvtárs, nem ellened”

szöveg visszarepít minket a múltba. Méghozzá egyenesen bele a kommunista diktatúra kellős közepébe.Utoljára ugyanis ez az „érted jöttünk, elvtárs, nem ellened” gondolat akkor volt érvényben, amikor a szovjet Nagy Testvér fekete autóval értünk jött, hogy bebörtönözzön, padláslesöpörjön és gulágra vigyen. Természetesen kizárólag a mi érdekünkben. Az Andrássy út 60. alatti vesék leverése és körmök tépkedése a féltő szeretet megnyilvánulásai voltak. És csakis azért történtek, hogy jó kommunista elvtársakká válhassunk. Ne pedig olya reakciós kulákokká, mint amilyenek most is vagyunk.

Elvégre Rákosi pajtás – akinek „közvetlen, bizalmas” munkatársaként tartották számon Donáth-nagypapát – is megmondta, hogy kilencmillió fasisztával azért nehéz a szocializmust felépíteni. És érzi ezt a problémát Donáth Anna is, és érzi ezt Moszkva Brüsszel is, ezért muszáj valahogy fellépni a burzsoá magyar kormány ellen.Amíg ugyanis itt reakcióskodik a nyakunkon Orbán, addig bajosan lehet a magyar állami vagyont átjátszani a moszkvai brüsszeli elvtársaknak néhány üveggyöngyért cserébe, és az ideológia (most éppen nem a kommunizmusé, hanem a genderlobbié) sem masírozhat be az alsó tagozatba.Szóval a klerikálfasisztoid elemeket meg kell büntetni – ámde természetesen értünk, nem ellenünk.

És hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, azt is megnéztük, hogy az

„érted haragszom, nem ellened”

varázsigével milyen időkaput nyitott meg Donáth Anna. Nos, a gondolat leggyakrabban az 1960-70-es évek Ifjú Kommunista és Budapesti KISZ Élet számaiban fordul elő, méghozzá az „alkotó ifjúkommunista légkör” megteremtésének, vagy a „hogyan legyél te is vörös agitátor” kontextusában. Harmadgenerációs Annának lassan mindkettő sikerül, habár talán szerencsésebb lett volna, ha kiskorában a családi könyvespolcról nem az Ifjú Kommunista 1973. novemberi számát emeli le, hanem egy Buci Maci magazint.

Forrás: Drot.info

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató