2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Kaposvárott is durván egymásnak esett a moslék

Újabb és újabb körzetből érkeznek arról hírek, hogy a baloldal pártjai és szereplői egymással hadakoznak az előválasztási küzdelemben, ezúttal a kaposvári balliberálisok irányították magukra a figyelmet, az ügyben már rendőrségi feljelentés is született.

Kaposvárott eredetileg öt politikus mérkőzött volna meg azért, hogy eldöntsék, ki legyen a baloldal országgyűlési jelöltje, közülük ketten már elbúcsúztak a versenytől. Kiszállt már a ringből az MSZP jelöltje, Pintér Attila városi elnök, az ő indulását előzőleg Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke jelentette be, hogy aztán alig egy hét múlva visszalépjen. Pintér a politikai életben korábban szerepet nem vállaló, a média világából érkezett DK-s Varga István javára mondott le az indulástról. Varga egyébként úgy kerülhetett képbe, hogy 2006-ban ő csinálta Kolber István (Demokratikus Koalíció) polgármesterjelölti kampányát.

Szintén visszalépett az indulástól Szendefy Mária (LMP) is. Vele kapcsolatban az az érdekesség, hogy még „aktív” jelölt volt, amikor a párt városi elnöke és egyben önkormányzati képviselője, Felder Frigyes már egy másik jelölt, Horváth Ákos kampányában közreműködött.

A független vállalkozó Horváth mögött az országos Jobbik áll, miközben a párt helyi erői azon a véleményen vannak, hogy a politikus a Fidesz embere. Ezt arra alapozzák, hogy Horváth jó ismerőse Gelencsér Attilának, a körzet fideszes országgyűlési képviselőjének. Az összképet tovább színezi Bereczki Dávid személye, az önkormányzati képviselőt a Momentum nevezte az előválasztási küzdelembe.

Jelenleg itt tart az előválasztási küzdelem Kaposvárott, de a felállás bármikor megváltozhat. Ez már csak azért is így van, mert a baloldal pártjai, azok szereplői folyamatosan nyíltan egymást támadják, főként a közösségi oldalakon. 

A csatározások olyan mélységeket ütöttek meg, ami előtt a balliberális szimpatizánsok is értetlenül állnak. A szavazók egyre inkább azon a véleményen vannak, hogy ha ez így megy tovább, akkor a fideszes jelölt simán győzni fog.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Horváth Ákos bejelentette: őt megzsarolták, ami miatt feljelentést tett. Sokan arra gondolhatnak, hogy az akció a Fidesztől indult, de valószínűbb, hogy ez is a baloldali csatározások része. Erre utal az is, hogy Horváth arról beszélt: őt és az ellenzéki pártok országos vezetőit azzal zsarolták meg, hogy ha nem léptetik vissza, terhelő bizonyítékokat fognak közzétenni a Kaposváriakért Egyesület tevékenységével kapcsolatban. Emlékezetes, ez az egyesület volt az, amely a baloldal pártjait összefogta a 2019-es önkormányzati választás előtt. Horváth Ákos pedig az akkor összefogni igyekvő balliberálisok polgármester-jelöltje volt.

A zsarolás talán összefügghet azzal, hogy a hírek szerint a kampányköltségek elszámolása annak idején nem volt zökkenőmentes.

A nagy kérdés az, hogy ezek után mi lesz a következő lépés: Horváth Ákos visszalép, esetleg a zsaroló beváltja ígéretét. Erre a következő napok, hetek adják meg a választ. Sokak szerint a csatározás nyertese a gyurcsányista jelölt, Varga István lehet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató