2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Márki-Zay Péter: megpróbálnám Karácsonyt meggyőzni, hogy lépjen vissza a javamra

Ha bejut a második fordulóba Dobrev Klára és Karácsony Gergely mellett, megpróbálja meggyőzni a főpolgármestert, hogy lépjen vissza a javára, mert magát konszenzusosabb jelöltnek tartja - többek között erről, a kormányváltásról és a Jobbikkal és Jakab Péterrel való kapcsolatáról is beszélt Márki-Zay Péter a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója, ellenzéki miniszterelnök-jelölt lett a harmadik az előválasztási aláírásgyűjtési versenyben, megelőzve Jakab Pétert. Márki-Zay ennek kapcsán megjegyezte a Harcosok Klubjában, hogy a Jobbik az aláírásai nagy részét vidéken gyűjtötte, míg ők a 33 ezer feletti aláírás harmadát Budapesten. Szerinte a Jobbik lemondott Budapestről, ami hiba volt. Szerinte az ellenzéki pártok biztosra vették, hogy neki és a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak nem lesz meg a 20 ezer aláírás - erre vonatkozóan több megjegyzést is kaptak. Azt is elmesélte, hogy az egyik párt aktivistája rácsodálkozott arra, hogy valódi aláírásokat gyűjtöttek össze Márki-Zayék.

“Amikor a Villányi úton leellenőrizték az aláírásokat, hogy, hogy nem a mieink között nem voltak halottak” 

- jegyezte meg Márki-Zay, hozzátéve, hogy más pártoknál volt kiszóródás, szerinte látszott, kik dolgoztak adatbázisból.

“Kimondottan neheztelek akkor, amikor olcsó szólamokkal próbálnak meg szavazatok szerezni, mert szerintem ez nem hiteles” -mondta Hódmezővásárhely polgármestere annak kapcsán, hogy az aláírásgyűjtésből szerinte hiúsági versenyt csináltak a pártok, továbbá szerinte a túlzás eszközével élt mind Dobrev Klára, mind Karácsony Gergely.

Van egy egyharmadnyi választói réteg, aki alig várja, hogy egy hiteles alternatívára szavazhasson a Fidesszel szemben, de az ellenzéket nem találta eddig annak - jegyezte meg annak kapcsán, hogy Kőszeg Ferenc és Kéri László is ott van támogatói között.

Márki-Zay szerint sok esetben a DK is tudja, hogy az bázisuk kevés lesz ahhoz, hogy Orbán Viktort legyőzzék, és ehhez egy konszenzusosabb jelölt kell.

Márki-Zay 2010-ig volt Fidesz szavazó - hangsúlyozta, hogy a magyar szavazók kétharmada jobboldali beállítottságú. De szerinte a Fidesz szavazói kicserélődtek az elmúlt 10 évben - erre példaként maga mellett Pálinkás Józsefet hozta. Nem ő változott 2010 óta, hiszen ő egy Putyin-ellenes, Európa-párti Fideszre szavazott, aki azt ígérte, hogy aki belenyúl a közösbe, annak levágják a kezét. Szerinte a mai Fideszre ebből semmi nem igaz, sokan ma nem pozitív dolgok, valódi teljesítmény miatt szavaznak rájuk, hanem félelemből, egy képzelt ellenség miatt.

Arra a kérdésre, hogy hányadik helyre várja magát az előválasztás első fordulójában elmondta, hogy reményei szerint harmadik helyre kerül, Dobrev Klárát és Karácsony Gergelyt követően.

A Jobbik magatartásából azt véli kiolvasni, hogy Jakab Péter megelőzésére van a legnagyobb esélye - a Pulzus kutatásából az derült ki, hogy Jakab Péter 1 százalékkal állt Márki-Zay előtt, szerinte ez behozható hátrány.

Elmondta, hogy a Jobbik elsőként állt be mögé Lázár Jánossal szemben, már 2018-ban is támogatták, Szabó Gábornak sokat köszönhet és a párton belül is többekkel jó és szoros kapcsolatban vannak. Ennek ellenére Jakab Péterrel nem sikerült négyszemközti beszélgetésre sort keríteni, pedig ő többször kezdeményezte.

Szóba került a beszélgetés során, hogy az Alfahíren megjelent egy cikk, amelyben az Iránytű Intézet kutatását ismertetve azt írják, Lázár János magasan előzi Márki-Zay Pétert.

A Jobbikkal való kapcsolata nem volt a kezdetekben sem zökkenőmentes: Vona Gáborral való első találkozásakor közölte vele, hogy a néppártosodás iránya nem megfelelő, ő a radikalizmust tartotta volna meg, és a szélsőségektől szabadult volna. Ezalatt azt érti, hogy Toroczkai Lászlónak vagy a Duna-parti cipőkbe köpködő Kulcsár Gergelynek nem lett volna helye a pártban, viszont Vona Gábornak nem szabadott volna kiscicákkal és kutyákkal fényképezkednie.

Ha bejut a második fordulóba, akkor nincs miért visszalépnie - bár azt is elmondta, hogy ha bejut, akkor meg fogja beszélni Karácsony Gergellyel a továbbiakat. De azt is hangsúlyozta, hogy kettőjük közül ő lenne a konszenzusosabb jelölt. Tehát ha harmadik helyen kerülne be Karácsony Gergely mellett, azt javasolná neki, hogy a főpolgármester lépjen vissza a javára.

Arra a kérdésre, hogy mivel tudná meggyőzni Karácsonyt, Márki-Zay úgy reagált, hogy az elutasítottsági százalékokkal és a bizonytalan szavazók megszólításával. De azt is leszögezte, hogy van egy közös halmaz mindkettőjük támogatóiban, és a lehető legszorosabb együttműködésre fog törekedni.

“Nem vagyok hajlandó személyes, hiúsági okokból egy újabb fideszes kétharmadot végignézni. Az én politikai pályafutásomnak egyetlen célja van, az elmúlt 1000 éves történelmünk legkorruptabb kormányának a leváltása- mondta arra válaszolva, hogy bármit meg fog tenni annak az érdekében, hogy ne a Fidesz nyerjen, és ebben a visszalépés is benne van.

Közölte, hogy rendkívül jól érzi magát Hódmezővásárhely polgármestereként, azt szeretné, ha Vásárhely is szabad lenne. Nincsen olyan célja, hogy miniszteri posztot szeretne, teljesen “ingyen és önzetlenül” segíti most is az ellenzéket.

“Ezeket a pártokat látva, ismerve, nekik kellő számú emberük van amúgy is, akiket pozícióba szeretnének vagy kell juttatniuk” - jegyezte meg.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató