2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Itt a dráma: Gődény felfüggesztett börtönt kapott rémhírterjesztésért

A vírusszkeptikus gyógyszerész rémhírterjesztés miatt egy év börtönbüntetést kapott, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztették. Gődény egy tavaly megjelentetett írásában egyebek mellett víruspropagandának titulálta a kormányzat pandémia elleni intézkedéseit, a kötelező szájmaszkról pedig azt írta, hogy ártalmas az egészségre. A bíróság által hozott büntetővégzés még nem jogerős.


 
 
Döntést  hozott a Nyíregyházi járásbíróság a vírusszkeptikus Gődény Görgy ügyében – tudta meg a Mandiner Szilágyi Lászlótól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivőjétől.

A gyógyszerészt a Nyíregyházi Járási Ügyészség különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntettével vádolta meg még június végén, miután tavaly novemberben az interneten olyan írást tett közzé, melynek tartalma alkalmas volt arra, hogy a koronavírus elleni védekezés eredményességét akadályozza.

Gődény „A választás szabadsága” címmel megjelentett írásában értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit víruspropagandának titulálta, illetve

az egész védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte.

A kötelező szájmaszk-viselésről azt állította, hogy az ártalmas az egészségre és nem tölti be védelmi szerepét. Állításai alkalmasak voltak a lakosság megtévesztésére, ugyanis az internetes és közösségi oldalán nagy számban szóltak hozzá írásához az olvasók, és több százan meg is osztották azt.

A vádhatóság Gődény esetében tárgyalás mellőzésével, csupán az ügyiratok alapján eljárva, úgynevezett büntetővégzés meghozatalát indítványozta, felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérve a vádlottra.

A pénteken meghozott végzés alapján

a gyógyszerészt rémhírterjesztés miatt egy év börtönbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztették.

A döntés azonban nem jogerős, a vádlott és védője ugyanis kérheti a tárgyalás megtartását az ügyben. Az ügyészség ugyanakkor megfelelőnek tartja büntetést – mondta Szilágyi László.

A gyógyszerész augusztus végén jelentette be közösségi oldalán, hogy a youtube videomegosztó portál végleg törölte csatornáját.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató