2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

A lengyelek kiálltak Magyarország mellett a FIFA-büntetés után: "A magyarok a rasszisták?"

Egy lengyel hírportál véleménycikke szerint miközben Magyarországot, mint "visszamaradott" országot büntette meg a FIFA, addig az angolok esetében az Eb-döntőt követő - többek között rasszista - botrány következmények nélkül maradt.

Mint ismeretes, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a napokban hivatalosan is megbüntette Magyarországot az Anglia elleni vb-selejtezőn történtek miatt. Egy zártkapus és egy felfüggesztett zártkapus mérkőzés, valamint pénzbüntetés is járt az MLSZ-nek.

Történt mindez alig pár héttel azután, hogy az UEFA is megbüntette hazánkat “diszkriminatív szurkolói megnyilvánulások miatt”.

Arról is beszámoltunk csütörtökön, hogy a FARE (Football Against Racism in Europe), avagy a “Labdarúgás a Rasszizmus Ellen Európában” nevű szervezet ügyvezetője szerint viszont ezek a büntetések nem eléggé elrettentőek, különösen egy olyan “visszaeső ország” esetében, mint Magyarország. A szervezet ügyvezetője azt is kifejtette, hogyan lehetett volna hatásosabban, akár a 2022-es vb-ről történő kizárással is szankcionálni hazánkat, illetve labdarúgó-szövetségét.

Eközben Lengyelországban egy olyan cikk született, amely egyrészt kiállt mellettünk – talán nem véletlenül, hiszen a lengyel válogatott Anglia elleni selejtezőjén is történt egy “rasszista ügy, amit a FIFA vizsgál, de ítélet még nem született -, másrészt egyfajta kettős mércét emleget a mi esetünket és az Eb-döntőn történteket is felhozva. A stefczyk.info oldalán megjelent írásból idézünk az alábbiakban.

“A FIFA úgy döntött, hogy súlyos büntetéssel sújtja Magyarországot a hazai szurkolók, az Anglia elleni vb-selejtezőn történt viselkedése miatt, ami után a szigetországiak a magyar szövetséget és a drukkereket is rasszizmussal vádolták, illetve bélyegezték meg. De valahogy mindenki elfeledkezett arról, ami az Eb-döntőn történt, épp az angol szurkolók kapcsán…”

– írja a portál, részletesen kifejtve azt is, hogy az MLSZ-nek, illetve a válogatottunknak egy 200 ezer frankos bírság mellett egy zártkapus, illetve egy egy évre felfüggesztett zártkapus találkozóval is bűnhődnie kell a FIFA ítélete szerint.

Ez volt a világszövetség reakciója arra, ahogyan a magyar szurkolók inzultálták a vádak szerint a vendégek játékosait, különösképpen a fekete angol futballistákat, például Raheem Sterlinget. A találkozót követően az angolok stábja és médiája is “csinálta a fesztivált”, támadást indítva a “diszkriminatív magyarok” ellen, miközben saját országukat egy toleráns és érzékeny államként tüntetve fel.

Nagy kár azonban, hogy ezekből a büntetésekből hiányzik a következetesség és az igazságosság is. Mind emlékszünk az angol drukkerek viselkedésére az Európa-bajnokság meccsein, például arra, hogy a döntő után saját, fekete játékosaikat inzultálták a kihagyott 11-esek miatt. Az is nagy kár, hogy a FIFA-nál vagy az UEFA-nál nem látják a politikai jelképek tiltását szabályozó rendelkezés megsértését azzal, hogy például az LMBTQ-közösséget támogató tászlókat lengetnek, vagy a BLM-mozgalom mellett kiállva letérdelnek.

Miközben a futballvilág is az egyenlőséget hirdeti, Magyarországot, mint egy diszkriminatív, homofób és visszafelé haladó országot tüntetik fel nyugaton. Ami jobban illik a rasszista botrány narratívájába, mintha az angolokat vennék elő

– írja az “JD” monogrammú szerző a lengyel oldalon.

Forrás: Csakfoci.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató