2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Fellebbez a George Floyd megölése miatt elítélt volt rendőr

Fellebbezést nyújtott be a júniusban meghozott ítélet ellen Derek Chauvin, az a korábbi minneapolisi rendőr, aki az afroamerikai, drogos bűnöző George Floyd megöléséért kapott 22,5 éves börtönbüntetést. Chauvint azután ítélték el, hogy az esetről készült videón látszott, ahogy több mint kilenc percen át térdelt a letartóztatás után az erőszakoskodó Floyd nyakán még 2020 májusában.

A búnöző Floyd halála után heves tüntetéssorozat indult Amerikában a rendőri erőszak ellen.



Chauvinnak 90 napja volt a fellebbezés beadására, amit most öt pont alapján tett meg. Ezek szerint a bíróság visszaélt a mérlegelési jogkörével, amikor elutasította Chauvin új helyszínre vagy új eljárásra, új tárgyalási időpontra vagy új eljárásra, illetve az esküdtszéknek a tárgyalás teljes időtartama alatt történő elkülönítésére irányuló kérelmeit. A fellebbezésben az is szerepel, hogy a felperes állam ügyészi hibát követett el, illetve hogy a bíróság tévedett, amikor arra a következtetésre jutott, hogy a gyilkosság idején Floyddal tartózkodó Morries Hall tanúvallomása nem sértette a Chauvin alkotmányos szembesítési jogait.

Az ügyet tárgyaló bíró korábban elutasította Chauvin ügyvédjének beadványait, amikkel perismétlést próbált elérni.

Chauvint 2021 áprilisában három vádpontban találták bűnösnek George Floyd megölése miatt.

1.: Ezek közül a legsúlyosabb a „second degree murder”, azaz szó szerinti, de nemigen használt fordításban „másodrendű emberölés”. Az amerikai jogrendben több szintje van az emberölésnek, a második a legtöbb államban azt jelenti, hogy halált okozott, de nincs nagyon komoly súlyosbító tényező, azaz nem állt szándékában ölni, és nem egyéb súlyos, erőszakos bűncselekmény (rablás, nemi erőszak) folyománya a haláleset. Chauvinnál ez a vádpont úgy szól, hogy nem szándékosan, gondatlanságból embert ölt, miközben szándékosan súlyos testi sértést követett el az áldozat ellen.

A második és harmadik vádpont is emberöléssel kapcsolatos, és magyar jogrendre nem lehet őket egy az egyben átfordítani, a lényegük, hogy

2.: Chauvin szándékosan olyat tett, amiről tudta, hogy veszélyes másokra (Floydra), és ennek végeredménye halál lett (third-degree murder).

3.: Chauvin testi épségre nagymértékben veszélyesen viselkedett indokolatlanul, és nem érdekelte közben az sem, hogy az alany akár bele is halhat (second-degree manslaughter).

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató