2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Marion Maréchal: Nem engedünk a szélsőbaloldali ideológiának

Baloldali ideológiai agymosás az iskolákban, csökkenő elvárások, megszűnő párbeszédek – a francia oktatás és nyilvánosság állapotárol beszélt Marion Maréchal, a francia jobboldali véleményvezér az MCC és a Danube Institute közös rendezvényén adott elő Budapesten.

Marion Maréchal (1989) a lyoni Institut des sciences sociales, économiques et politiques (ISSEP) igazgatója, a francia nyilvánosságban Marine Le Pen unokahúgaként vált ismertté: a francia politikatörténet legfiatalabb parlamenti képviselője lett 22 éves korában, majd 2017-ben kilépett a napi politikából, hogy az általa alapított magániskola vezetésével foglalkozzon – a francia és a nemzetközi jobboldal vérkeringésében azonban azóta is részt vesz.

Maréchal előadásában kifejtette: a '60-as, '70-es évek oktatási szemléletváltása a mai napig meghatározza a francia oktatás irányvonalait. A gloire időszakának reménykeltő emlékét felváltotta a nemzeti szégyenérzet. Hogy miért? „Túl fehérek, túl keresztények és túl európaiak voltak” – derült ki Maréchal szavaiból.

A dicső történelmi hagyaték, a francia nyelv és földrajz kivételessége helyett specifikus, például közgazdasági tanulmányokra helyezték a hangsúlyt a tankönyvek. A francia oktatás mostanra oda jutott Maréchal szerint, hogy

háromból egy francia gyerek nem tud helyesen olvasni.

Ráadásul nemrégiben futótűzként kezdtek terjedni az „inkluzív írás” bevezetését szorgalmazó kezdeményezések. Az inkluzív írás azokat a nyelveket támadja, ahol nemeket különböztetnek meg, és azok eltörlését vagy a hím és női nemek közötti számbeli egyensúly kiküszöbölését szorgalmazza. E törekvések gyökerei a feminista mozgalmakban keresendőek – a francia nyelvben a semleges nemű szavak nyelvtanilag hímnemben kezelendőek, ez által a hímnemű szavak többségben vannak és ez a kritikusok szerint „kirekesztő”.

Általános tendenciaként hivatkozott Marion Maréchal arra a jelenségre, hogy a nyugati egyetemeken, ha egy tanár nem veszi figyelembe a woke elvárásokat a tanórák tematikáinak összeállítása során, az egyetemi diákok feljelentésekkel támadhatják őt, és az egyetemek a konfliktus és jogi csatározások elkerülése végett inkább elküldik a „problémás” tanárokat.

Maréchal maga egy olyan intézményt igazgat, ami szembe megy a mainstreammel, a „szélsőbaloldali ideológiák terrorista jellegének nem engednek” – mondta, párhuzamot vonva az MCC-vel. Kiemelte, hogy az ideológiai nyomulás odáig jutott, hogy

a diákok már csak a baloldali narratívával találkoznak, a párbeszéd így teljesen kihalt.

Marion Maréchal szerint ez a jelenség Olaszországban, Spanyolországban és más nyugati államokban is jelen van, egyértelmű forrásnak pedig az Egyesült Államok-beli fejleményeket nevezte meg.

Amerika kapcsán egy újabb sarkalatos pontot emelt be az előadásba az ISSEP igazgatója: a woke mozgalmárok által emlegetett fehér privilégiumok elméletét. Franciaországban azért különösen népszerű ez a szemléletmód Maréchal elmondása szerint, mivel „sok a bevándorló, akik az erősen reklámozott amerikai szélsőbaloldali ideológiákat könnyebben magukévá teszik”.

Maréchal szerint hiába van több olyan muszlim bevándorló, akik már integrálódtak és nem jelentenek veszélyt a francia társadalomra, mégis, amikor megjelenik egy iszlámbarát szélsőbaloldali párt, nem kérdés, kire adják le szavazataikat, és a gyermekeik már azt a politikai légkört tekintik irányadónak.

Példát saját környezetéből hozott: Lyonban a zöldek nyerték a választást, akik a helyi püspök által szervezett körmeneten nem vettek részt, de egy mecset építését erőteljesen szorgalmazták.

A kizárólagosságra törekedő ideológiák mellett

az új szemléletmód következménye az elvárások folyamatos csökkentése

– ugyanis az egyre gyengébben teljesítő diákok miatt a követelményeket is rendre újra kell szabni. A tények magukért beszélnek, a nemzetközi felméréseken is egyre gyengébben teljesítenek a francia diákok – zárta végül szavait Marion Maréchal.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató