2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Gyurcsány bevallotta: összeolvadtak a Jobbikkal

Az előválasztási részvétel „egészen zseniális”, csütörtöki értesülései szerint „Klári nagyot megy” – mondta Gyurcsány Ferenc a Spirit FM Ceglédi kérdezi című műsorában.

Elárulta: nem fogja megnézni az Elk*rtuk című filmet sem (megértjük – a szerk.). Elmagyarázta: aki annyi mindenen túl van, mint ő, azt nem lehet már ilyenekkel kihozni a sodrából. A volt miniszterelnök azt is elmesélte, hogyan jött össze Jakab Péterrel. Az egész úgy kezdődött, hogy a DK először az MSZP-vel ült le tárgyalni, és a tárgyalás egészen addig jól haladt, amíg Karácsony Gergely be nem jelentkezett miniszterelnök-jelöltnek. 

Ceglédi Zoltán kérdésére Gyurcsány Ferenc elárulta: nem tervezi megnézni a róla készült, 2006 őszét bemutató filmet. Hozzátette: nem szokta magát meg- vagy visszanézni, a Gyurcsány–Orbán-vitát is csak jó egy év késéssel nézte vissza és akkor is csak részben. Gyurcsány szerint az Elk*rtuk című film a 2006 után szocializálódott korosztályoknak szól, de – tette hozzá a tőle megszokott cinizmussal – aki annyi mindenen túl van, mint ő, azt nem lehet már ilyenekkel kihozni a sodrából.

A volt miniszterelnök szerint bölcsebb, érettebb, tapasztaltabb politikus lett az elmúlt másfél évtizedben, és kritikusan nézi nemhogy a 15 évvel ezelőtti, de a tegnapi Gyurcsányt is.

AZ ELLENZÉKI KÖRTÁNC

Gyurcsány Ferencet Ceglédi Zoltán megkérdezte Jakab Péter Orbán Viktort Orbán Viktóriának nevező kijelentéséről. A válasz: mivel az ellenzék harcban van, és most nem lehet ezt a vitát kinyitni. Sejthető, hogy mit gondol erről a mondatról, de hangsúlyozta: nem fog nyilvános vitát kezdeni a Jobbik elnökével. Arra a kérdésre, hogy hogyan kötött átfogó megállapodást az előválasztás előtt a DK a Jobbikkal, Gyurcsány Ferenc elmondta: a DK először az MSZP-vel ült le tárgyalni, és a tárgyalás egészen addig jól haladt, amíg Karácsony Gergely be nem jelentkezett miniszterelnök-jelöltnek. Onnantól Karácsonynak és az MSZP-nek meggyőződése lett, hogy ketten együtt olyan erősek, hogy nem kell a DK-val megállapodniuk, hanem tárgyalni kezdtek a Jobbikkal, a DK pedig két szék között a pad alatt találta magát.

Amikor azonban Karácsony és az MSZP elnöke, Tóth Bertalan nem tudtak megállapodni a Jobbikkal, a DK is tárgyalni kezdett Jakabékkal, és tíz nap alatt eljutottak a megállapodásig – idézte fel a Demokratikus Koalíció elnöke. De hozzátette: előzőleg Fekete-Győr Andrással is tárgyalt, de nem igazán tapasztalt fogadókészséget a közeledésre.

Bizonyos értelemben maradt nekünk a Jobbik, a Jobbiknak meg mi maradtunk

– értékelte Gyurcsány Ferenc, aki szerint az MSZP és a Párbeszéd elrontotta a Jobbikkal folytatott tárgyalását, így maradt nekik a párt.

Az a sorsunk, hogy együtt kell működni, a szövetségeseimet nem bántom

– összegzett Gyurcsány Ferenc.

AZ SZDSZ ÉS A FELSŐBBRENDŰSÉG

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva elmondta: 2019-ben, a DK-val folytatott tárgyalásokon Karácsony Gergely nem jelezte, hogy számára a főpolgármesteri tisztség csak ugródeszka lenne egy esetleges miniszterelnök-jelölti kampányhoz.

A tavaly a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában tett nyilatkozatára utalva, amely szerint a mai ellenzéki pártok közelebb vannak egymáshoz kulturálisan, mint annak idején az MSZP és az SZDSZ, Gyurcsány Ferenc azt mondta: az SZDSZ-ben volt egyfajta kulturális felsőbbrendűség, ami zavaró volt az általa vezetett MSZP számára.

Ami saját, 2022 utáni szerepét illeti, Gyurcsány Ferenc „egy nagy DK-frakció” élén képzeli el magát. Egy esetleges, akár 2026 utáni közös ellenzéki frakciót viszont szerinte már nem ő fogja vezetni – tette hozzá. Végtelen nagy mértékletességgel és lojalitással fogom szolgálni a leendő kormányt, bárki is legyen a kormányfő – ígérte egy kormányváltás esetére Gyurcsány Ferenc.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató