2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Jakab Péter és a Párbeszéd sem támogatja tovább Tóth Csabát, a DK Karácsony Gergely hivatalos jelzésére vár

„Én Zuglóban biztosan nem Tóth Csabára szavaznék” – jelentette ki Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelöltek pénteki vitáján. Ez azért volt meglepő, mert Tóth a Karácsonnyal szövetséges MSZP jelöltje, de eddig a Párbeszéd, DK és a Jobbik is őt támogatta Hadházyval szemben. A főpolgármester kijelentése után azonban Jakab Péter sem támogatja a továbbiakban az MSZP zuglói jelöltjét, és a Párbeszéd is kifarolt mögüle. A DK nem akarja megszegni a szocialistákkal kötött szerződést, de ők is készek levenni a logójukat, ha Karácsony hivatalosan is ezt kéri tőlük. Tóth Csaba és a szocialisták még nem reagáltak.

Karácsony Gergely hivatalos visszajelzését várja a DK Tóth Csaba támogatásának megszüntetéséről, addig ők tartják magukat a két párt között kötött tavaszi megállapodáshoz – írták szombat délelőtt.

Az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje a pénteki tévévitán jelentette ki, hogy ő zuglói lakosként biztosan nem pártja jelöltjére, Tóth Csabára szavazna. Egy későbbi kérdésre pedig azt is hozzátette, hogy Tóth ellenfelét, Hadházy Ákost támogatná, ha Zuglóban lakna.

„Ahogyan Karácsony Gergely, úgy a Párbeszéd sem támogatja Tóth Csabát Zuglóban. Innentől a zuglói polgárok kezében van a döntés” – válaszolták a párt sajtóosztályától.

Fekete-Győr András a többi miniszterelnök-jelöltet is megkérdezte a vitán, ők hogy állnak a kérdéshez, hiszen Tóthot az MSZP-Párbeszéd mellett a DK és a Jobbik is támogatja. Dobrev Klára kitartott Tóth mellett, most azonban úgy tűnik, fordulhat a kocka.

A DK szombat reggeli közleményében azt írják, tavasszal írásbeli szerződést kötöttek az MSZP-Párbeszéddel egy sor szocialista-párbeszédes politikus előválasztási támogatásáról. A megállapodás értelmében a DK például Pesterzsébet Hiller István mögé állt be, Óbudán Szabó Tímeát támogatják, Zuglóban pedig Tóth Csaba neve mellett van ott a párt logója. Ezekben a választókerületekben nem is indított saját jelöltet a DK az előválasztáson.

„A DK szavatartó politikai közösség és megbízható szövetséges, egyoldalúan szerződést nem szokásunk felmondani” – reagáltak Karácsony pénteki kijelentésére.

Amennyiben azonban Karácsony hivatalosan is tájékoztatja a DK-t arról, hogy Tóth Csabát már nem tekinti a saját jelöltjének, és a továbbiakban nem kéri a DK-tól Tóth zuglói támogatását, a DK azonnal eleget tesz ennek a kérésnek.

„Mert a megkötött szerződés szerint ez a normális eljárás. Tóth Csaba eredetileg is Karácsony Gergely és az MSZP jelöltje volt Zuglóban, nem a DK-é – ha ez a jelölés megszűnik, akkor az a részünkről automatikusan maga után vonja Tóth Csaba külső támogatásának megszüntetését is” – írják.

Jakab: Világossá vált, hogy Tóth nem felel meg az előválasztás szellemiségének


„Jakab Péter nem véletlenül indított etikai vizsgálatot Tóth Csabával szemben, amely csak azért bukott el, mert az MSZP, Párbeszéd és LMP delegáltjai nem szavazták azt meg.- írta a Jobbik.

Azzal, hogy Karácsony Gergely felülbírálta saját delegáltja döntését, világossá vált, hogy Tóth Csaba nem felel meg az előválasztás szellemiségének, így őt a továbbiakban Jakab Péter nem támogatja”

- írta Szabó Gábor, a Jobbik országos választmányának elnöke a Telex megkeresésére.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató