2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Lengyelország: Nem bűnös az LMBTQ-glóriás Szűz Mária-képpel parádézó férfi

A częstochowai kerületi bíróság pénteken megszüntette az eljárást a varsói férfi ellen, aki szivárványos glóriával ábrázolt Szűz Mária-képet vitt a 2019-es LMBTQ-meneten Częstochowában. Az ügyészség a férfit vallási érzelmek megsértésével vádolta – a bíróság viszont nem találta ebben vétkesnek.

A częstochowai regionális bíróság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a bíróság úgy döntött: az alperes magatartása, a váddal ellentétben nem sértett vallási érzelmeket, a vonatkozó perköltséget pedig az államkincstárra hárítják.

Még 2019. június 16-án került sor arra az LMBTQ-felvonulásra, amelyen a częstochowai Szűzanya jellegzetes ikonjának reprodukcióján a Máriát és a kis Jézust szivárványszínű glóriával ábrázolták. A felvonulók által vitt kép felháborodást váltott ki az ellentüntetők körében, azt kiabáltak: „Adjátok vissza a festményt!”, és egy időre elállták a menet útját is.

A vallási érzelmeikben sértett keresztények bejelentést tettek, az ügyészség vizsgálatot is indított. 2019 októberében a nyomozók bejelentették az eljárást megszüntetését – bűncselekmény hiányában. Néhány héttel később az ügyészség újra napirendre vette az ügyet, amely átkerült a częstochowai kerületi ügyészséghez, amely most meghozta a felmentő ítéletet.

A határozat még nem jogerős.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató