2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Megválasztották a Bundestag első transznemű képviselőit

Tessa Ganserer, a Zöldek jelöltje az első transznemű képviselő a Bundestagban – írja a Die Welt. A napilap szerint a párt bajorországi listájáról közvetlenül került be a berlini törvényhozásba.

A politikus észak-nürnbergi választókerületében messze lemaradt ugyan a CSU jelöltjétől, Sebastian Brehmtől, de a bajor zöldek szóvivőjére hivatkozó jelentés szerint így is biztosított a helye a parlamentben, mivel a párt listáján a tizenharmadik helyen áll.

A képviselő még Markus Ganserer néven került be 2013-ban a bajor parlamentbe, ahova öt évvel később másodszor is beválasztották. Ekkor coming outolt, és ezzel együtt férfi keresztnevét is nőire cserélte. Így ő lett az első nyíltan transznemű képviselő a tartományi törvényhozásban, most pedig azzal írt újra történelmet, hogy a szövetségi parlamentbe is bekerült.

Ugyanakkor a szavazólapokon még most is a Markus név szerepel családi neve előtt, a Tessa pedig csupán zárójelben áll, amit a 44 éves politikus meglehetősen sérelmesnek talál. 

Ez a napi megaláztatások csúcsa. Azt mutatja, hogy az állam nem fogad el olyannak, amilyen vagyok

– nyilatkozta korábban a Die Weltnek. Egy 40 éve hozott törvény ugyanis csak akkor engedi az ilyen névváltoztatást, ha a kérelmezőről pszichológiai jelentés készül, amelynek alapján bíróság dönt az ügyben. Ganserer mindenesetre szóvivőként már három éve küzd a transznemű emberek jogi egyenlőségéért és társadalmi elfogadásáért. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató