2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

San Marinóban legalizálták az abortuszt

A népszavazás résztvevőinek 77,3 százaléka támogatta a javaslatot.


 
Elsöprő többséggel a terhességmegszakítás legalizálása mellett döntöttek San Marinóban egy vasárnapi népszavazáson – derült ki az este közzétett hivatalos eredményekből. A referendum eredménye egy 1865-ben hozott törvényt helyez hatályon kívül.

A résztvevők 77,3 százaléka támogatta a javaslatot, hogy

a terhesség 12. hetéig engedélyezett legyen az abortusz, azt követően viszont csak az esetben, ha az anya élete veszélybe kerül, vagy ha a magzat fejlődése súlyos rendellenességet mutat

A referendumon ugyanakkor a szavazásra jogosultak csak 41 százaléka vett részt az Európa egyik törpeállamának számító San Marinóban.

Eddig 3 év börtön járt az abortuszért

San Marinóban mostanáig három évi börtönbüntetést kockáztattak azok a nők, akik véget vetettek terhességüknek, és kétszer ekkora büntetés várt arra, aki elvégezte a művi terhességmegszakítást.

Az abortuszt akaró San Marino-i nők általában Olaszországba mentek,

ahol magánellátásban, mintegy 1500 eurós (több mint 530 ezer forint) áron végzik el a beavatkozást. Európa néhány más törpeállamában, így a földközi-tengeri Máltán, Andorrában vagy Vatikánvárosban máig tilos az abortusz. A kontinensen legutóbb a brit tengeren túli terület Gibraltáron könnyítettek az abortusz rendkívül szigorú korlátozásán.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató