2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ukrajna csalódott a magyar-orosz gázszerződés miatt, a kárpátaljai magyarokon állnak bosszút

Kijev meglepett és csalódott a Magyarország és az orosz Gazprom közötti új szerződés miatt, melynek értelmében a gázszállítás elkerüli Ukrajnát.


 
A szerződés alapján az orosz gáz jelentős része Ukrajna helyett Szerbián, kisebb része pedig Ausztrián át érkezik Magyarországra október 1-től. Az ukrán külügyminisztérium közleményében azt írja, kizárólag politikai indíttatású a magyar döntés és célja, hogy a Kremlnek kedvezzen, mivel az Ukrajnán keresztüli tranzit rövidebb, megbízható és gazdaságosabb. Sajnálattal jegyzi meg, hogy ezen

„DÖNTÉS KÁROS A KÉTOLDALÚ UKRÁN-MAGYAR KAPCSOLATOK POZITÍV EREDMÉNYEIRE ÉS TENDENCIÁIRA, AMELYEK ÉRDEKÉBEN DMITRIJ KULEBA UKRÁN, VALAMINT SZIJJÁRTÓ PÉTER MAGYAR KÜLÜGYMINISZTER MÁR SOK ERŐFESZÍTÉST TETT.”

Ennek kapcsán az ukrán külügyminisztérium ma kezdeményezte a szeptember 29-30-ra tervezett ukrán-magyar kormányközi gazdasági együttműködési bizottsági ötödik ülésének elhalasztását.

Mert ugyan az ukrán fél felkészült rá, a magyar-orosz gázmegállapodás olyan új körülményeket teremt, amelyek kockázatait és fenyegetéseit átfogóan kell elemezni.

UKRAJNA AZT TERVEZI, AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGOT IS FEL FOGJA KÉRNI ANNAK ÉRTÉKELÉSÉRE, HOGY AZ ÚJ MAGYAR-OROSZ GÁZMEGÁLLAPODÁS MEGFELEL-E AZ EURÓPAI ENERGETIKAI JOGSZABÁLYOKNAK, ÁLL A KÖZLEMÉNYBEN.

Az ukrán külügyi tárca közleményében azt írja: kizárólag politikainak és gazdaságilag megalapozatlannak értékeli a döntést, amely “a Kreml kedvére és Ukrajna nemzeti érdekei, valamint az ukrán-magyar kapcsolatok kárára” született, és amely az ukrán külügyminisztérium szerint nem felel meg az 1991. december 6-án aláírt ukrán-magyar alapszerződés elveinek.

Mint a közlemény fogalmaz –

“A MAGYAR-OROSZ GÁZSZERZŐDÉS JELENTŐSEN BEFOLYÁSOLJA UKRAJNA ÉS EURÓPA ENERGIABIZTONSÁGÁT, A KOCKÁZATOK ÉS FENYEGETÉSEK SOKOLDALÚ ELEMZÉSÉT IGÉNYLŐ ÚJ KÖRÜLMÉNYEKET TEREMT, VALAMINT A RÉGIÓ ORSZÁGAI CSELEKVÉSÉNEK ÖSSZEHANGOLÁSÁT IGÉNYLI A NEGATÍV KÖVETKEZMÉNYEK MINIMALIZÁLÁSA ÉRDEKÉBEN”.


Orosz külügy: Kijev irigyli a magyar gázegyezményt

Ukrajna a szomszédja iránt érzett irigységből fordult az Európai Bizottsághoz azzal a kéréssel, hogy értékelje Magyarországnak a Gazprommal megkötött gázszerződését – írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfői Telegram-bejegyzésében.

“AMIKOR PARTNEREINK LEGKÖZELEBB MEG FOGNAK EMLÉKEZNI A TOTALITARIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJAIRÓL, FEJÜKKEL A POSZTSZOVJET TÉRSÉG FELÉ BÓLINTVA, JUSSON ESZÜKBE, HOGY (A RENDSZER) TÁPTALAJÁUL A SZOMSZÉDOK ELLEN IRIGYSÉGBŐL TETT FELJELENTÉSEK SZOLGÁLTAK”

– fogalmazott Zaharova.

Forrás: Karpathir.com

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató