2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

A német államfő szerint Németország egy bevándorló hátterű ország

Frank-Walter Steinmeier német államfő kedden az egyik hagyományos ipari övezetben, a Ruhr-vidéken tett látogatás. A Mülheim an der Ruhrban működő Friedrich Wilhelm Vasmű negyvenöt százalékban bevándorló hátterű emberekből álló személyzete előtt mondott köszöntőjében az elnök úgy fogalmazott, hogy “nem az emberek bevándorló hátterűek, hanem maga Németország egy bevándorló hátterű ország”.

Steinmeier felidézte, hogy Németország éppen hatvan éve kötött megállapodást Törökországgal vendégmunkások fogadásáról. A vendégmunkások azért érkeztek, hogy segítsenek a gyorsan növekvő gazdaság építésében. Munkájuk nélkül “az országunkban tapasztalható jólét nagy része megmagyarázhatatlan lenne”.

Azonban ennél sokkal többet is tettek, sokszínűbbé és nyitottabbá tették országunkat

– mondta Frank-Walter Steinmeier, aki felkereste a bochumi Türkiyenspor német-török labdarúgó egyesületet, és megtekintette az esseni Ruhr-múzeumban Ergun Cagatay fotóművész Idevalósiak vagyunk (Wir sind von hier) című kiállítását, amely a Ruhr-vidéken élő török származású bevándorlókról szól.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi, 2019-es adatai szerint a németországi lakosság harminchat százaléka, 21,2 millió ember számít bevándorló hátterűnek. Ez 2,1 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 20,8 millióhoz képest. A hivatal meghatározása szerint az a németországi lakos tartozik a bevándorló hátterű emberek közé, akinek legalább egyik szülője nem vált német állampolgárrá a születésénél fogva. A bevándorló hátterű lakosság ötvenkét százaléka, 11,1 millió fő német állampolgár és Németországban született. A bevándorló hátterű lakosság csaknem kétharmadát, hatvanöt százalékát az Európa határain belülről érkezett emberek és leszármazottaik teszik ki. Származási ország szerint a legnagyobb csoportot a törökországiak teszik ki, arányuk tizenhárom százalék. A második helyen a Lengyelországból származók állnak tizenegy százalékkal. A harmadik helyen az Oroszországból származó bevándorló hátterű emberek csoportja következik, hét százalékos részaránnyal.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató